От х:

Днес в x:

Отчитаме ръст!

За първи път от началото на кризата в България е регистриран ръст на БВП от 0,5 на сто – през второто тримесечие спрямо предходното.

Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов при откриване на конференция на ръководителите на статистическите служби на страните членки на ЕС.

Премиерът каза, че данните са на базата на ревизирана методика на изчисляване на БВП по европейските стандарти.

"Според повечето икономисти това означава край на рецесията в  България и се дължи основно на ръста на износа", каза премиерът.

"За всички български граждани обаче и за нас като управляващи тези цифри не са достатъчни, за да кажем, че животът ни се е променил", допълни Бойко Борисов.

Той каза още, че показателят БВП изпълнява отлично предназначението си на измерител на икономическата активност, но той не може да бъде мерило и за равнището на доходите, и за качеството на условията на живот, за субективната преценка за благоденствие на хората.

"Пример за това е фактът, че дори при регистриране на висок растеж на БВП доходите на населението не се повишават със същия темп, не се ограничава неравенството, не намалява симетрично процентът на живеещите под прага на бедност", каза Борисов.

Това налагало да се потърсят допълващи показателя измерители, които да отчитат и качеството на живот, здраве и образование, култура, достъп до услуги и инфраструктура.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини