От х:

Днес в x:

Биолози изследват саламандър столетник

Proteus anguinus. Сн.: berkeley.edu

Европейският саламандър Proteus anguinus може да живее над сто години, а средната продължителност на живота му е около 69 г. Тава показва ново изследване, а резултатът надхвърля предположенията на учените, пише LiveScience.

Европейският саламандър P. anguinus е известен с дълголетието си,, но точни данни за максималната възраст която може да достигне досега няма. Авторите на новото изследване наблюдавали дълги години представители на вида във френска пещера. Тя била изкуствено оборудвана така, че максимално да наподобява естествените условия на живот на саламандъра в дивата природа. Експериментът започнал през 1952 год., като учените следили 400 саламандъра.

Така учените установили, че P. anguinus доста често надхвърлят 70 годишна възраст, а някои екземпляри  - 102 год. Толкава продължителност на живота е нетипична за толкова дребни създания. Европейския протей е дълъг едва 30 см и тежи 20 г.

Смята се, че понижената обмяна на веществата и наличието на антиоксиданти са фактор за по-дълъг живот. Нищо подобно не показали биохимичните и физиологични изследвания на P. Anguinus. Метаболизмът му не се различавал от  метаболизма на сродните видове и в организма му не се синтезират по-големи количества антиоксиданти.

Учените ппредполагат, че дълголетието на P. anguinus се обяснява с тяхния крайно  неактивен начин на живот. Съществото на практика няма естествени врагове, така не преживява стреса да се спасява от тях. В добавка – за спокойния му начин на живот допринася и това, че се размножава веднъж на 12 години, като достига полова зрялост на 15 г. и изобщо през целия си живот много малко се движи.

Наскоро друг екип учени достигна до извода, че значително удължаване на живота може да се получи ако се поддържат активни приятелски отношения. До това чаключение те достигнаха изучавайки маймуни.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини