От х:

Днес в x:

EVN: Вдигаме цените защото НЕК ни извива ръцете

Золфелнер/в средата/ и Чемширов/вдясно/ хвърлиха вината върху НЕК

В държавната комисия по енергийно и водно регулиране са късогледи. Така генералния мениджър на ЕVN за България Йорг Золфелнер коментира решението на ДКЕВР за повишаване на цените на тока от 1-ви юли. За абонатите на ЕVN сред които са и хасковлии, сметките скачат с 1.39% . Токът вече ще струва 17.8 стотинки дневна и 11.9 стотинки нощна тарифа. Това обаче били най-орязаните тарифи в страната, оплакаха се от ЕVN. Недоволството на енергопреносното дружество обаче идва от друго.

„ Това повишение ни дава 20 млн повече от битовите абонати. В същото време НЕК ни увеличи цената на електроенергията с 8.4 %, което прави разходите ни по закупуването на ток по-високи със 70 млн. Взимат ни 50 млн. Как да се развиваме и инвестираме“ емоционално обясни Золфелнер. Дружеството било 10-я работодател в България със 6 хил работни места, направило е инвестиции за 618 млн лева и е свело технологичните загуби на ток по мрежата с 12 %. Това спестило на държавата 400 гигаватчаса електроенергия-мощността на една електроцентрала в Родопите. Спестяването на изграждането и е подарък на България в кризата, поясни ръководството на ЕVN. За капак, им взимат пари.

Щетите които дружеството ще претърпи в рамките на следващите 12 месеца поставя под съмнение инвестиционната им програма. За Хасково и региона тя е близо 5 млн лева и включва изграждането на мрежи със средно и ниско напрежение в областния град и в Харманли, Стамболово, Любимец и Свиленград.

ЕVN не плаща неустойки за некачествен ток, обяви директорът регулаторен мениджмън Гочо Чемширов. Съвсем различно е ако някой абонат е понесъл щета по вина на дружеството. Тогава изплащаме обезщетения, ако има такъв дайте го насам, с готовност допълни Чемширов.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини