От х:

Днес в x:

Съдийка, купила апартамент от кмета, го съди

Въпреки климатика днес в съдебната зала бе голяма жега. Вляво - Шалапатов и Зарчев. Вдясно - съдебният състав: Боряна Бончева, Милена Петева, Филип Филипов

"Вярно ли е, че съдийката Боряна Бончева е закупила апартамент от кмета Георги Иванов, негова фирма или от членове на неговото семейство?" Това попита в съдебната зала днес бившият общински съветник Димитър Шалапатов, който съди градоначалника за клевета. Повод за процеса бе пресконференция на Георги Иванов от 2 юни миналата година, на която той обяви, че Шалапатов не плаща осигуровките си.

„Съдът не дава интервюта“, отряза го председателката на състава Милена Петева. „Ако искате да изкажете някакво твърдение, направете го, но не ни подлагайте на разпит“, допълни тя.

Адвокатът на Шалапатов – бившият областен управител Георги Зарчев, поиска целият съдебен състав да си направи отвод. Той се аргументира със сигнал до Висшия съдебен съвет, в който Шалапатов твърди, че принципът за случайният избор на съдиите в Хасково е опорочен. Много магистрати си давали отвод, но без да посочат мотиви. Така се стигало до желания съдебен състав, който поема делото. Подтекстът на искането бе, че така се стига до Боряна Бончева, която пък купила апартамент от Георги Иванов и това е явен конфликт на интереси.

Haskovo.net припомня, че Боряна Бончева бе съдийката, която отказа да отстрани от длъжност кмета Георги Иванов по искане на прокуратурата миналата година. По-късно нейното решение бе потвърдено от апелативния съд в Пловдив.

Тогава Боряна Бончева бе попитана от репортери дали е купувала апартамент от фирма на градоначалника. Тя отговори: „Стига сте ме питали за това. Вече го писахте. Това новина ли е?“

След съвещание съдебният състав отказа да си даде отвод. Според магистратите твърдението на Шалапатов не било доказано по установения ред, а дори да било така, това не означавало непременно пристрастност.

В съдебната зала днес бяха разпитани журналисти от телевизия „Рекординг“. Зарчев представи и писмени доказателства - разпечатки от сайтовете на телевизията и на Дарик радио. Защитникът на кмета – Иван Иванов се противопостави да се приложат към делото разпечатките с мотива, че информацията в интернет може да бъде манипулирана. „Всеки среднограмотен човек може да влезе в даден сайт и да подмени текста и информацията в него“, мотивира се адвокатът. Съдът обаче прие разпечатките като доказателство.

На процеса стана ясно, че община Хасково е предала на прокуратурата Димитър Шалапатов за неплащаните от него осигуровки. По-късно обаче държавното обвинение е прекратило преписката, защото се оказало, че осигуровките били плащани. А Шалапатов дал кмета на съд за клевета.

Състав на районния съд е отхвърлил иска му с мотива, че обвинението му в клевета не е доказано. Според магистратите не било безспорно установено, че Георги Иванов е произнесъл тези думи. Зарчев поиска окръжните съдии да отменят решението на районните си колеги и да постановят, макар и символично наказание, за кмета Георги Иванов.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини