От х:

Днес в x:

Димитровградчанин бере душа, ухапан от кърлеж

Контактът с куче може да бъде смъртоносен

Димитровградчанин на 74 години бе приет в хасковското инфекциозно отделение с възможна диагноза Кримска хеморагична треска. Болестта е известна сред кърлежовопреносимите като предизвикваща изключително висока смъртност. Поне от 5 години в региона няма случай на треската, появата й е неприятна изненада, коментират инфекционисти. Изследванията на стареца са изпратени в националната референтна лаборатория в София, но междувременно лекарите вече започнаха интензивно лечение.

По тялото на болния се забелязват характерните обриви по тялото и малки точковидни кръвоизливи в областта на гърлото. Изострянето на заболяването се съпровожда с кървене по повърхността на кожата. Обилното отделяне на секрети прави болестта още по опасна, защото вирусът на кримската хеморагична треска се предава и от човек на човек. Най-честото пренасяне обаче става от куче или дребни бозайници като зайците.

Картината на акаро предизвиканите заболявания се допълва и от две лаймски борелиози от последната седмица. Засегнатите не са от Хасково, където предсрочно/още от април/ започнаха да третират зелените площи срещу кърлежи.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини