От х:

Днес в x:

350 „лъва” превземат Хасково през юни

Лъвовете ще превземат хасковските улици на 5-ти юни

Колите се оценяват по конски сили. С изключение на един модел за които актуалното животно е лъв. 350 автомобила от марката Пежо ще окупират Хасково на 6-ти юни. Тогава е националния събор на „Пежо клуб” – България. Ще дефилират автомобили от всички модели и години на производство, уточни Иван Бакърджиев от хасоквската картинг писта. На сравнение ще подлежи всичко, дизайн, ретро стил, технически спецификации и разбира се бързина. Състезание между автомобили Пежо ще се порведе на пистата. Преди това, гордостта на френското автомобилостроене ще обиколи града. Лъвът ще бъде на свобода по улиците на Хасково за поне ден.

• Заклети автомобилисти и експерти по коли ни оспориха за „гордостта на френското автомобилостроене”. Според тях това бил Ситроена, щото на такъв се возил Шарл де Гол/ Президент на Франция и герой от втората световна война/. Може и да са прави, но докато Ситроен не направят събор в Хасково, за тия дето не са маниаци френската кола №1 ще остане Пежо.

Любопитки за Пежо:

„Пежо“ ( на френски Peugeot) е голяма френска компания която започва дейността си от производството на велосипеди в края на XIX век. Главната квартира на марката е в Париж на авеню "De la Grande Armée".

През 1885 Арманд Пежо прави фабрика за велосипеди. Той пуска първите парни триколки през 1889. Това прави Пежо един от пионерите при автомобилите. Същата година Пежо изоставя парата за сметка на петрола

Аеродинамическия проект, символ на цялата епоха е пускането на пазара на Пежо 402 през 1935. Този модел влияе на цялото световно автомобилостроене до края на втората световна война.

Г.Христов

Легендарният модел-Пежо 402
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини