От х:

Днес в x:

Димитровград със специален парк за кучета, в Хасково – както дойде

Питбул. Ако захапе-челюстите му се отварят само със специални инструменти

Кучетата в хасковските паркове и особено в най-големия от тях - Кенана, отдавна се превърнаха във фобия за голям брой граждани. Опасенията на разхождащите се идват заради многото кучета, плюс обществената предубеденост за някои породи, че са опасни. За проблема сигнализираха наши читатели, които изрично уточниха, че става въпрос за расови и добре гледани екземпляри, не за безпризорни кучета. Позоваха се и на инцидента от миналата година, когато боксер нахапа жестоко дете от кв. Орфей. Детето се размина с тежките усложнения, но последвалото евтаназиране на кучето нямаше да удовлетвори родителите, ако последствията бяха по-лоши. Опасни ли са кучетата в парковете? Има ли опасни породи? Как да се предотвратят дори неволни инциденти с възможен фатален край. Потърсихме специалист, който през повече от половината си съзнателен живот се е занимавал професионално с кучета.

Георги Апостолов е на 40 години. В казармата обучава граничарски кучета, което после става призвание. В момента има пансион за расови кучета край Димитровград. Лицензиран треньор. Лицензиран съдия на киноложки състезания. Наскоро е бил призован от Пловдивски съд като експерт в инцидент с така наречено „служебно” /полицейско, военно, охранително/ куче. Председател на димитровградското киноложко дружество.

- Г-н Апостолов, мит ли е, че има опасни породи?

- В България няма порода, която да е толкова „опасна”, че да е забранена от закона. В Щатите има. Там питбулът официално е забранен за развъждане. В други страни от Европа има сериозни ограничителни режими за някои породи, от така наречените служебни. Основното обаче е не толкова генът, колкото възпитанието и обучението на животните.

- Да изясним - кои са „служебни” кучета?

- Кучета, годни за служба - кавказка овчарка, кангал, южно руска овчарка. За тях е преценено, че са прекалено агресивни за цивилизован живот. Към служебните кучета спадат още ротвайлер, немска овчарка, белгийска овчарка-Маленоа, холандски хердер, доберман, ризеншнауцер, черен териер наречен още КГБ. Наречен е така от руснаците, а на тях за кучета им вярвам. Германски боксер, бусерон. Тези са готови да умрат, в буквалния смисъл, за стопаните си. Всички те трябва непрекъснато да са с водач. Абсурдно е да се оставят без повод и надзор.

- Тези породи по-агресивни ли са от другите?

- Разберете ме правилно. Дори и най-безобидният помияр може да бъде агресивен, ако е гладен или озлобяван от стопаните си. Тези кучета имат вродена сила, рефлекс, от което следва и по-голяма склонност към боеве. Те обаче се поддават и на дресировка и дисциплина, по тая причина са служебни. Въпросът е как са дресирани.

Кучата хора и деца на едно е недопустимо в останалата част от Европа

- Искате да кажете, че генът не е толкова важен, а обучението и дресировката?

- Да. Зависимостта е много интересна. В продължение на 100 години на породата бретон шпаньол стопаните са рязали опашките. Знаете ли, че в последните 20 години кучетата от тази порода са започнали да се раждат без опашки? Наречете го еволюция, ако щете.

- Има ли стопани, които умишлено озлобяват кучета?

- За съжаление, има. Нещо повече, като видят, че кучето им е предразположено към агресия, търсят да го кръстосат с агресивна кучка или самец. С цел още по-голяма агресия. Работата е там, че в Хасково липсва каквато и да е организация, която да обединява стопаните на расовите кучета. Тогава някой би могъл да каже на тоя човек, че е опасно да кръстосва породите. Или ако иска кученца, да търси екземпляр с по „мек” характер. А тук-безразборно размножаване. Цели котила кученца от агресивни бащи и майки на служебни породи се раздават безконтролно на хора, които си нямат грам понятие как се гледа куче. Разходки, храна, лечение. Не им хрумва, че трябва да ги социализират. В резултат стават инциденти.

Въпреки че е едно от най-интелигентните и миролюбиви кучета, немската овчарка е служебно куче
Георги Апостолов

- Да водиш такова куче сред хора е опасно….

- Ако куче не е виждало хора, то се стряска и никога не напада. То търси закрилата на стопанина. СЛЕД като свикне с хората, е опасно. Преди това стопанинът трябва да го е социализирал. Няма кой да му каже обаче.

-Извинете, но на кой му пука дали стопанинът правилно си е социализирал животното? В даден момент инстинктите му могат да надделеят. Трябва ли хора и кучета да се разхождат на едно място?

- В цяла Европа има обособени места за разходки. Алеи, даже и осветени през нощта. Там кучетата са свободно пуснати, само в размножителния период се държат на каишка. Има кошчета и торбички за екскременти. Не че хора не могат да влизат там, но си е за тяхна сметка. В случай, че куче е сред много хора, то задължително е на повод. За някои породи и намордник. Но искам да отбележа нещо.

- Че не е честно спрямо кучетата ли?

- Точно така. И към стопаните им - да се заклеймяват така. Кучетата не са агресивни. Извън клишето, че са най-добрият приятел на човека, те никога не нападат, освен ако не бъдат насъсквани. За което стопанинът трябва да носи още по-тежка отговорност. Сега са само глоби. Отделно стопанинът не взима мерки. Когато минава колоездач или някой тича, животното трябва да се хване, докато спортистът отмине. Кучето просто иска да си играе, но човекът отсреща не знае това. Отделно никаквата култура у хората как да се държат със животни. Кучетата, особено расовите, имат характер и трябва да се уважават. Виждал съм как дете хуква да прегръща полегнало на припек куче, сграбчва го иззад гърба, а то спи. Кучето се стряска и захапва. Дори не одрасква малкото, но само защото е добре дресирано. Няма ли кой да „научи” малчугана да не предизвиква така животните? Не се опитвайте да бъдете приятели с тях! Те си имат стопани и това е всичко.

Хъскито е верен приятел на човека от стотици години. Ротвайлера от по-малко и не е точно "приятел"

- Кой кого провокирал…Това поставя хората и кучетата на една плоскост. Ако куче нарани човек, волно или неволно, какво? Извинение ли ще му даде?

- Стопанинът дължи извинение. И засега само глоба. Но кучетата са част от семейството, не могат да се третират само като животни. Разбирам обаче въпросът. Решението се прилага в Димитровград. Кметът Стефан Димитров отпусна 10 дк място в парк „Марица”. Със сграда, с полигон за тренировки на кучета. Там се събира местното киноложко дружество. Обменят информация, техники за дресура, медицинска помощ за животните. За 5 лв на месец. Кучетата там са свободни. Извън този периметър подлежат на проверка от общинска полиция. Регистрирано ли е? Струва 10 лв годишно. Ако не-глоба. 20 лв. да е, пак боли, особено ако следващия път те глобят за същото. Така всички кучета полека лека се сдобиват с паспорт. Общинска полиция следи за неправилно паркираните автомобили. От което те не намаляват. Но безстопанствените кучета почти изчезнаха.

- А има ли целенасочено обучение на бойни кучета?

- В Хасково и Димитровград по-рано се подготвяха такива. Расови кучета за боеве. Не се провеждат тук обаче. Не знам дали още ги има. Говорим за боеве, а не междусъседски въргал на два песа.

- Този тип кучета по-опасни ли са от другите?

- Точно обратното. Те не нападат хора. В оригиналната традиция, преди кучешки бой, стопаните си разменят кучетата и ги къпят.За да не бъдат мазани с отрови и да се убедят, че са култивирани породи, а не нещо диво. Тези кучета не нападат хора. Само кучета, но НЕ се бият с тях до смърт. За разлика от кучетата небойци. Когато боец види, че противникът му е по-слаб, той го пощадява. Навик от вълчите предци. Предадат ли се, спираш схватката.

- Да обобщим. Кучета и хора - отделно.

- Така е по света - само трябва да видим как е там, не да откриваме топлата вода. За инциденти с кучета са виновни не самите кучета, а стопаните им, които ги озлобяват умишлено. На второ място, никакъв контрол от общинските служби, в частност общинска полиция.

Ако се организират нещата ще се знае какви и колко домашни кучета има, как се гледат и ще се избягват злощастни инциденти. Сега има десетки разхождащи се около нас любимци, а пък доскоро като регистрация в общинските служби имаше само по няколко.

Доброто гледане на куче, с посещенията при ветеринаря, излиза поне 70-80 лв месечно

Haskovo.net провери в общината колко са регистрираните стопани с кучета. Оказа се, че за няколко години от 10-тина са скочили на 272 . От началото на годината новорегистрираните са 21. В списъците са включени 3 ротвайлера, 7 питбула, 1 доберман, боксери, булдог, кавказка овчарка, чао-чао, териер, хъски, ретривър, немски овчарки и др. Няма официална регистрация на кралски дог например, нито на кангал. Екземпляри и от двете породи обаче бяха забелязани, при това пред свидетели, от автора на тези редове.

Други читатели пък са готови да оспорят бройките и на доберманите, и на ротвайлерите. Обичайно, официалната статистика се разминава с много от реалното състояние на нещата.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини