От х:

Днес в x:

Мечка паникьоса две села в Стамболовско

Мечата лапа със следите от нокти

 Мечка хвърли в паника жителите на съседните села Върбово и Тънково. Селищата са на границата между Стамболовска и харманлийска община. В петък сутринта в района около тях са открити пресни мечи следи. Забелязани са от пастири, които впоследстиве са ги показали на ловци. Всеки втори в двете села е авджия или от семейство на ловец.

Макар и свалили патрондашите заради ловната забрана, върбовската дружинка е организирала сгледа на мястото. Видени са поне 4 ясни следи по черен път в посока Тънково. Първоначално помислили че дирите са от друго животно. После обаче размерът и отпечатъците ги убедили че става дума за мечка-поне 200 килограма тежка. Според някои, става дума за млад мечок.

Според ловци, мечката се е спряла до гьол за да пие вода

За да направят „експертиза” са били привикани ловци и от тънковската дружинка, ветеринарни лекари и кметът на Върбово. Разногласията отпаднали след като при повторния оглед открили следа с ясни отпечатъци от мечи нокти. Според опитни авджии, следата е от този петък.

Въпреки че става дума за млад мечок, размерите са впечатляващи

От 50 години никой по този край не е чувал, камо ли виждал мечка, обясниха местни жители. Според други в района въобще никога е нямало мечки. Някои са обезпокоени-мечките са уж тревопасни, но налитат и на мърша. От тук до животните е само една крачка. Ловната гилдия обаче е категорична-мечката ще е безопасна, ако не бъде нападната. Освен това, звярът е в червената книга и категорично е забранен за отстрел дори и да е стръвница. Единстевната щета която би могъл да нанесе е да прогони другия дивеч ако се заседи. Селяните обаче се надяват че мецаната ще подмине местния балкан и ще стане грижа на друг регион.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини