От х:

Днес в x:

10-те най-важни мобилни тенденции според Gartner

Мобилните технологии се движат напред с бясна скорост и тенденциите, които са се появили вчера, днес вече са ежедневие. За да ни помогнат да държим най-важните от тях под око, от Gartner са съставили класация с десет от тези, които ще се развият значително през тази и следващата година и ще окажат по-сериозно влияние както върху потребителите, така и върху бизнеса. И така, ето накратко 10-те най-важни технологии:

1. Bluetooth (3 и 4)
До 2011 г. очакваме масовото навлизане на две нови версии на безжичната технология - Bluetooth 3 ще добави стандарта 802.11 за по-бърз трансфер на информация, а Bluetooth 4 ще включи и профил с ниска консумация на енергия за по-компактни устройства и сензори.

2. Мобилен интернет
Ръстът в продажбите на смартфони ще стимулира все повече потребители да използват мобилен интернет - очаква се към 2011 г. 60% от продадените модели в развитите пазари да са смартфони. Освен това към същата година над 855 от доставените в световен мащаб телефони ще имат някакъв браузър.

3. Мобилни уиджети
Уиджетите са малки приложения, разчитащи на уеб технологии като JavaScript и HTML, и вече намират място в много телефони. Разположени върху основния екран, те дават бърз достъп до различна информация, която може да се обновява в реално време.

4. Независими от платформата инструменти за създаване на приложения
Заради големия брой мобилни платформи Gartner очаква да станат популярни инструменти, способстващи създаването на приложения, които да работят с повече платформи. Освен това ще помогнат на авторите на софтуер да намалят разходите си за писане на различни версии.

5. Магазините за приложения
Магазините за мобилни приложения ще са основният начин за дистрибуция на софтуер към смартфони и други мобилни устройства и според Gartner ще имат важно място в корпоративните стратегии.

6. Подобрени зависими от местоположението функции
До края на 2011 г. се очаква над 75% от устройствата, доставени в развитите пазари, да имат GPS приемник. Технологията ще е основният, но не и единственият начин за определяне положението на потребителя, като ще позволи създаването на по-сложни приложения, зависещи от контекста.

7. Мобилен широколентов достъп
Ще продължи да се увеличава броят на мрежите, предлагащи мобилен широколентов достъп, а подобренията ще доведат до увеличаване броя на приложенията, които ще се възползват от новите скорости. Все повече бизнес лаптопи ще разполагат с мобилни възможности за връзка.

8. Сензорни дисплеи
Сензорните дисплеи и интерфейси са на път да станат доминиращ начин на управление на мобилните устройства и към 2011 г. се очаква да присъстват в 60% от доставените в Западна Европа и Северна Америка.

9. M2M
Нараства употребата на т.нар. решения за връзка "машина с машина" (M2M). Този пазар нараства с 30% годишно, а намаляването на цените на модулите за връзка ще позволи да бъдат добавени към широка гама от крайни устройства - автомобилни системи, измерващи уреди с отдалечено отчитане и т.н.

10. Независими от устройството методи за сигурност
Става дума за колекция от технологии за сигурност, които правят възможно създаването на защитени приложения, които не са тясно свързани с устройства и платформи и в повечето случаи не изискват клиентът да има инсталирани допълнителни инструменти за сигурност. Тук влизат виртуализация, приложения като услуги, тънки клиенти и т.н.

Повече информация можете да намерите на адрес:
http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=1328113

Източник: mobilebulgaria.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини