От х:

Днес в x:

Иван Звездев учи рецепти в Крепост

Иван Звездев се диви на кулинарното въображение на бабите от Крепост

Майстор кулинарят на БТВ Иван Звездев получи урок по готварство от бабите на димитровградското село Крепост, в която гостува предаването му "Кухнята на Звездев". Водещия, който набра национална популярност с  кулинарното предаване "Бон Апети", наречено по народному Рецептите на Звездев, научи още дузина уникални рецепти измежду традиционните специалитети на селото. Сливова манджа, великденска пита с кълцан праз, масленици със сирене и баница с кайма са гостби със столетна традиция в Крепост за които популярния водещ не бе и чувал. Никой, поне извън селото, не бе ял и така наречения триен фасул с масло, сготвен в гърне. Вкусотиите трябваше да се сготвят от екипа на Звездев под вещите съвети на бабите от селото.

Част от ястията са великденски, други просто празнични, но всички обичайни за нашето село разказа баба Калинка взела на ръце домашната сладка баница. Идването на популярния кулинар стана събитие за стопанките, които почнаха да носят домашно приготвени вкусотии. „Събрахме материал за 1 месец, пошегуваха се от екипа на Бон Апети. Целта им всъщност бе да наснимат материал за предавания за седмица напред, които да са посветени на великденските трапези в димитровградско. С тази идея, екипът ще обикаля селата Крепост, Добрич и Радиево където ще снима местни кулинарии.

Младите лазарки на Крепост посрещат гостите в селото
Манджите се готвеха в битова атмосфера

Гостите бяха посрещнати от деца в носии изпълняващи традиционния ритуал Лазаров ден. Тази година той е на 25-ти март, но за случая в Крепост подраниха. За да се подготви за посрещане на госта си утре, в селото дойде и кметът на Добрич Марин Маринов. Като видя многото но предимно постни специалитети, Марин се закани че селото му утре ще вземе преднина с дивечови манджи. Както е известно кметът на Добрич е запален авджия.

Г.Христов

Димка Патарова и Димитрина Добрикова хванаха звездата в хлебни клещи
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини