От х:

Днес в x:

Никол и Никола: Нашите олимпиади са по-трудни от приема в Англия

Никол Иванова и Никола Аврамов

Олимпиадите по английски език в които участваме ежегодно, са по-силни от конкурсите за английските колежи. Около това мнение се обединиха десетокласниците Никол Иванова и Никола Аврамов от хасковската Гимназия за преподаване на чужди езици „Асен Златаров“. Състезанието бе по регламент на Националната асоциация по четене, а правото за образование в Англия се даваше от представители на английски колежи и ВУЗ-ове след събеседване в посолството. Изпитанието бе непосилно за стотици възпитаници на Езикови гимназии от страната участвали в трикръговия конкурс. Втория кръг- изпита по английски в СУ „Климент Охридски“ пък бе на академично ниво смятат учители.

Успехът носи на двамата талантливи ученици стипендия в размер от 18 до 25 хиляди паунда. Тези средства покриват всички разходи по престоя плюс обучителната такса. Децата трябва само да изберат къде измежду 47 учебни заведения ще се запишат. Заминават за Англия през септември и ще останат до другия септември. Ако се представят добре на изпитите, получават и втора безплатна година. През това време следването им тук се замразява, но естествено изученото в Англия се признава в България. Иначе би било куриоз-дипломата от нечий Кралски колеж например да се счита за недостатъчна в ГПЧЕ.

Иначе като интелект и подготовка на учениците, това може и да е вярно донякъде. Считания за изключително труден конкурс е бил според Никол и Никола„забавен“.

А най-забавната част е било самото събеседване с английските преподаватели. Явно свикнали, че хората на които английския не е матерен дават традиционни отговори, британците задаваха псевдо традиционни въпроси. What makes a friend, friend? /Какво прави приятеля приятел. Водещ свободно разговора на английски, Никола пояснил че най-важното е честността. „Може да ме краде, но да ми каже че ме краде“ влезнал свободно плаващите пясъци на чуждия език Никола.

Освен нивата на владеене на езика на разговорно и академично ниво, интервюто целяло да проучи и адаптивността на кандидатите.

Една година в чужда среда? Супер. Първо се запознавам със всички после отивам на турнир по снукър, набеляза програма Никола. Никол пък смята да попива от всичко. „Сменила съм три училища и 4 класа, мога да се разбирам с всички“, описва своята адаптивна програма Никол. Пред перспектива за САЩ и двамата са избрали Англия, защото там бил оригинала. Можеш да видиш поне един замък, пошегуваха се децата. Притеснение за ученето нямаше. Ще се справят защото са добри.

Както и се очакваше, никой от тях не осъзнаваше размера на спечелените суми. 20 хиляди паунда са просто числа. За стотици хиляди хора, те са равносилни на мечта. За съжаление, само в чужбина хората достигат до мечтите си със собствени качества.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини