От х:

Днес в x:

РИОКОЗ отказва имунизация на здравноосигурен. Инспекцията: Има грешка не връщаме никой

Д-р Делчо Янев отхвърли обвиненията към РИОКОЗ

Регионалната здравна инспекция е отказала имунизация срещу морбили на здравноосигурен пациент. За това сигнализира Галина Чакърова, чието семейство е пряко засегнато от болестта. От 15-ти февруари съпругът и е настанен с тази диагноза в хасковското инфекциозно отделение, а самата Галина в момента е болна със съмнение за шарката.

Веднага след диагностиката на съпруга си, Галина е пожелала да направи имунизация на родителите си, които са с компрометирана имунна система. Баща и е онкоболен, а майка и има проблеми с бъбреците. Личният и лекар д-р Калина Стефанова обаче и заявила че според разпорежданията на ХЕИ ваксина се поставя само на хора във възрастта от 1 до 20 години. В този смисъл е и разпореждането на здравното министерство за отпускане на извънредните ваксини по повод ширещата се в национален мащаб епидемия от този вид шарка.

Заради това изискване, ваксина е поставена само на 8 годишния и син Лъчезар. „Звънях няколко пъти до здравната инспекция. Там първо говорих с госпожа Елена Иванова. После ме прехвърлиха към секретарката, а накрая казаха че трябва да питам директорът на отдела за заразни болести д-р Иванова. На дадения ми телефон обаче никой не отговаряше. Аз съм в карантина и не мога да ида лично“ оплаква се Галя.

Галя е имунизирана на 13-ти април 1976-та година. Ваксиниран е и съпругът и, но се заразява от контакт с роми в хасковското спешно отделение. „Всички сме здравноосигурени и имаме право да се ваксинираме  особено след като досегашната ваксина явно е несполучлива“, смята Галя. Според лекари причината за неудачни имунизации на големите набори, е в поставяната преди 1992-ра година моноваксина. Често пъти тя оставя хората без имунитет. Въведената от 92-ра година модерна тривалентна ваксина елиминира този недостатък. Както се оказва обаче, тя е недостъпна за хората на и над средната възраст.

Галина Чакърова

 „Има някаква грешка. Не сме връщали никой който е поискал да се имунизира, особено контактен“, каза директорът на РИОКОЗ д-р Делчо Янев. В случая обаче не е ставало дума за връщане, защото Галя е поставена в 17 дневна карантина до изясняване на диагнозата и не може да отиде лично.

От бившото ХЕИ се защитиха като посочиха, че макар че разпоредбите на министерството на здравеопазването да са за имунизация само на рисковите контингенти и на възраст от 1 до 20 години, те имунизират и други пациенти за които има опасност. И дадоха пример с ваксинирането на над 100 деца от хасковските училища „Раковски“ и „Вапцаров“ заради единични случаи на морбили в школата.

Малко вероятно било и големи хора да боледуват от шарката. От 198 регистрирани болни досега, само 7 са на над 30 години.

Първият транш от 1000 дози на извънредната ваксина срещу морбили вече са разпределени сред хасковските общопрактикуващи лекари. Следващата седмица се очаква и втория транш. „Не вярваме, но ако има голям наплив за имунизация дори и при не рисковото население, ще поръчаме още ваксини“ обещаха от ръководството на здравната инспекция. Те ще разкрият пунктове в кварталите Република, Възраждане и Хисаря за имунизация на хората без лични лекари.

Епидемиолог №1 на областта д-р Снежана Иванова потвърди че има изготвен план за действие за справяне с морбилите

Ваксината срещу Морбили е безплатна и е залегнала в националния имунизационен календар. Тя обаче не може да се закупи от аптеките а се получава само в здравната инспекция откъдето се разпределя сред джипитата.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини