От х:

Днес в x:

"Октопод" нарои шпионски и политически сюжети

Броени дни след началото на операция "Октопод" типично криминалните сюжети започнаха да се преплитат с  международния шпионаж и вътрешната политика. Свързващо звено във всяка линия е соченият от прокуратурата за лидер на престъпната група Алексей Петров.

За първи път вчера вътрешният министър Цветан Цветанов официално посочи предшественика си Георги Петканов и бившия главен прокурор Никола Филчев като политически покровители на Петров. Публично известната обвързаност досега оставаше без официален коментар въпреки твърденията на вдовицата на убития прокурор Николай Колев, че Филчев и Петров са свързани с атентата срещу съпруга й, а бившата барета неотдавна се опитвал да я спре да говори.

Чуждите служби и Майкъл Чорни

Премиерът Бойко Борисов намекна, че в подготoвката на операцията срещу Петров са участвали чуждестранни полицейски и разузнавателни централи. Позовавайки се на отлично информирани източници, "Медиапул" пък съобщи, че чужди служби са информирали МВР за интензивни контакти на Алексей Петров с изгонения от България като опасен за националната сигурност руснак от еврейски произход Майкъл Чорни.

Според "Медипул" връзката на Петров с Чорни е била тема на разговорите на Борисов и Цветанов в Тел Авив в началото на годината, след това и на срещите им в Лондон миналата седмица. Премиерът пък неведнъж обърна внимание на факта, че часове след "Октопод" посланиците на САЩ, Великобритания и Франция "излязоха с подкрепа и изказвания, които далеч надминават ангажимента дори на един посланик".

Неофициално се заговори, че операцията е свързана и с битки на проруски ориентирани служители на израелските служби с проамерикански. Излезе и информация от източници от МВР, че Алексей Петров е провалил няколко операции на чужди служби в България. А слухове посочиха като свидетел срещу Петров адвокат Тодор Батков, който се бил решил да даде показания срещу него заради разрив в отношенията си с Чорни.

Пред "Дневник" Батков отрече да е свидетел и заяви, че одобрява акцията "Октопод". "Не смятам, че Алексей Петров се разследва за връзки с Чорни. Двамата се познават покрай спорта от времето, когато Чорни беше в България", заяви адвокатът. Той обясни, че все още е консултант на Чорни по проекти и дела, които нямат общо с България, включително и по делото му срещу Олег Дерипаска в САЩ.

Политическите игри

Арестът на Петров стана любима тема на политиците. Първо разбуни духовете в БСП, след като Румен Петков заговори за оставка на лидера на левицата Сергей Станишев. С декларации, въпроси и коментари се включи и председателят на РЗС Яне Янев - партията, за чийто симпатизант се обяви самият Петров. Пред БНР Янев заяви, че на "върха на държавата има разчистване на стари мутренски сметки", отрече РЗС да е продукт на ДАНС и самият той да е замесен с израелска връзка на Алексей Петров.

Янев намеси и приятелката на премиера и шеф на надзорния съвет на СИБанк Цветелина Бориславова: "Нека сега следствието и МВР да дадат обяснения как точно се е прехвърлила собствеността от Славчо Христов на Цветелина Бориславова. Имало ли е притискане, в това число и с въоръжени лица с автомати, по онова време Бойко Борисов беше ли главен секретар на МВР."
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров внесе нов нюанс и нарече Алексей Петров продукт на СДС.

"Иван Костов трябва да отговаря на какво основание го е произвел като офицер от службите по време на синьото управление", каза Сидеров пред "Дарик". Той поиска отговори и от Атанас Атанасов (тогава шеф на контраразузнаването) и Емануил Йорданов - бивш вътрешен министър. Тогава според Сидеров се сбъднала детската мечта на Петров от мутра да се превърне в ченге. Лидерът на "Атака" не забрави да спомене, че Антон Петров-Хамстера е събирал гласове за РЗС.

Самият Алексей Петров поддържа тезата, че той, който 20 години е работил за държавата, е жертва на политическа репресия от вътрешния министър Цветан Цветанов. Петров, както и медийните му защитници противопоставят премиера и вътрешния министър по случая. Изправен за първи път пред съда по делото за ареста на 7 от задържаните при "Октопод", Алексей Петров описа дейността си така:

"По времето на Иван Костов като офицер на прикритие трябваше да постигна определени статуси в дружествата, за които ме обвиняват. Става въпрос за таксиметровите фирми и за другите, посочени в обвинението. Постигането на такъв статус ми е било възлагано първоначално от Национална служба "Сигурност", а впоследствие и от нейната наследничка ДАНС. В тази връзка понякога в поведението ми се е налагало да пораждам определени съмнения. С изчистването на тези съмнения съм се справил, като съм докладвал лично на настоящия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков. За тази си дейност бях награден с почетен знак на МВР."

Лидерът на ДСБ Иван Костов не беше открит за коментар, Атанас Атанасов отказа да говори, а Емануил Йорданов каза, че Петров не е бил служител на МВР по негово време.

Архивът на бившия агент - данни за бизнесмени

Междувременно стана известно, че в архива на бившия агент Петров, иззет от дома и от офиса му до басейна "Спартак", са намерени десет папки с класифицирана информация. Те дадоха повод на шефа на митниците и бивш началник на дирекцията за борба с организираната престъпност Ваньо Танов да заяви:

"Едва ли не е съществувало паралелно МВР." "Информацията в тях е префасонирана, копирана и може различни папки да се размахат, за да се дискредитират хора, може и премиерът", каза още Танов. Според източници от разследването обаче данните в папките не са за политици, а за бизнесмени, като част от данните са събрани със специални разузнавателни средства. Тепърва ще се изяснява защо ДАНС е разработвала предприемачи и дали това е ставало по нареждане на Петров по времето, когато беше съветник на шефа на агенцията Петко Сертов. 

Таксита, рекет, проститутки

В петък Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Пламен и Йордан Стоянови-Дамбовците, Момчил Кръстев и Николай Велков бяха оставени в ареста от Софийския градски съд. Магистратът Ана Захариева реши, че обвиненията не са достатъчно прецизни, но са достатъчни за ранния етап на разследването.

Голяма част от данните срещу Петров, цитирани от прокуратурата по време на делото, идваха от показанията на свидетелката Теменужка Кайлитска, съсобственик на таксиметрова компания заедно с обвиняемия Джотолов. Тя е разказала, че реален собственик на фирмата "Такси-С-експрес" (известни като 1280) е Алексей Петров.

Кайлитска говори и за схема за укриване на данъци чрез свързана фирма за лизинг на автомобили, както и за принудително застраховане на такситата в "Лев инс". Според прокуратурата след проверка на 26 адреса, на които са предлагани платени сексуслуги, и разпити на "масажистки" и охранители има данни, че те са контролирани от Димитър Митов–Митко полицая. Той пък според ДАНС работел за Алексей Петров, а посредник при предаването на парите от проституция бил Хамстера.

Митко полицая се издирва. Другата линия на разследването срещу Петров е свързана с фирма, охранявала "Кремиковци". Металургичното предприятие пък е връзката на бившия съветник в ДАНС с братята Дамбовци, които според прокуратурата препродавали на "Кремиковци" откраднати от самия комбинат скрап и готова продукция. Последваха обвинения в рекет и изнудване - от насилствено даване на заем срещу лихва до подписване на запис на заповед под заплаха за физическа саморазправа.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини