От х:

Днес в x:

Хасково без пукнато евро от 148-те милиона на ЕС

Парите за качествена апаратура ще заобиколят Хасково

Министерството на здравеопазването пропуска Хасково в разпределението на целеви помощи за болниците от ЕС в размер на 148 млн лева. От областта, само хасковската болница отговаря на условието да има държавно участие. Здравното ведомство обаче решило парите да се пренасочат към Кърджали и Пловдив.

Безвъзмездната помощ, отпусната по програма „Регионално развитие 2007-2013 година,е за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации”. Бенефициент е Министерството на здравеопазването.

По тази програма лечебните заведения ще могат да кандидатстват за нужната им апаратура, с която да осигурят качествено лечение на пациентите. За финансирането могат кандидатстват болници, домовете за медико-социални грижи за деца от 0 - 3 години, лечебни заведения с лъчетерапевтични звена. Една от причините за разминаването ни с паричните потоци е че сроковете за кандидатстване са изключително кратки. За болниците крайния срок за подаване на проекти е 31 март. За социалните домове - 31 януари 2011 г. „На практика могат да успеят само тези лечебни заведения които имат подготвени документи и чакат старта на програмата“, обясниха управители врели и кипели в кандидатстване по проекти.

Всяко проектно предложение трябва да включва задължително комбинация от инвестиционен компонент (ремонт/реконструкция/мерки за енергийна ефективност) и доставка на оборудване, допринасящи за трайното подобряване на съответната инфраструктура.

Областната болница обаче е във финансова ревизия от държавата, без сключени все още договори за клинични пътеки с Касата и няма готовност за подобно кандидатстване. Освен това приоритетите към Кърджали и Пловдив са били зададени още през миналата година.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини