От х:

Днес в x:

Космонавти празнуват Коледа със суши

От космодрума в Байконур тази нощ беше изстрелян космически кораб "Союз", който се отправи към Международната космическа станция.

Eкипажът е от руснак, американец и японец, съобщи БТА. Очаква се корабът да се скачи с МКС в 22 ч. по Гринуич утре.

Руският космонавт Олег Котов, който е командир на полета, астронавтът от НАСА Тимъти Кримър и колегата му от японската космическа агенция ДЖАКСА Соичи Ногучи ще останат 161 дни в космическата станция. Те ще се присъединят към американския астронавт Джеф Уилиямс и руския му колега Максим Сураев, които са сами на космическата станция от три седмици.

Петимата ще отпразнуват Коледа заедно, заяви преди старта Олег Котов, цитиран от ДПА. "Союз" ще изиграе ролята на традиционния руски Дядо Мраз и ще занесе чувал с подаръци и коледна елха. Ногучи носи продукти за приготвяне на суши за целия екипаж, както и плюшено тигърче в чест на предстоящата китайска година на тигъра.

Работната програма на петимата е доста наситена и разнообразна, отбеляза Котов. Тя включва излизане в открития космос, посрещане и скачване на новия руски модул МИМ-1, който през май 2010 ще бъде доставен на орбита от американската совалка "Индевър", приключване на строителството на американския сегмент на МКС.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини