От х:

Днес в x:

Новият шеф на ВиК Хасково: Няма да спрем водата на нито един коректен абонат

Петко Стойчев

Категорично пресичане на досегашната порочна практика да се спира водата на цели блокове и улици заради неколцина неиздължили се абонати декларира днес новият управител на ВиК Хасково Петко Стойчев. Има начини да се прекъсне водоподаването на един апартамент – със скоба на водомера. Но в никакъв случай няма да се спира водата на цялата сграда заради един или повече длъжници, ако сред обитателите й има коректни абонати, обяви Стойчев. Досегашното ръководство на водното дружество неведнъж си позволяваше да отреже тръбата на цели блокове (на ул. Булаир“ например миналата година, тази година – в городока край Узунджово), та и на квартали (зоната край Кърджалийска). Бившите водни шефове дори признаваха неофициално, че разчитат на натиска на съседите, оставени на сухо, да повлияят на инатливите длъжници да си платят водата. За този феодализъм шефът на ВиК Атанас Бързев бе разследван и от хасковската районна прокуратура, но както става в повечето случаи – преписката бе потулена някъде.

Неприятно е, че встъпването ми в длъжност като управител на ВиК съвпада с повишаване на цената на водата, каза новият шеф. По всяка вероятност от 1 декември хасковлии ще плащат по 2.32 лв. за кубик. На 30 ноември държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще обяви окончателно становището си.

ВиК Хасково мотивира искането си за поскъпване единствено с повишената цена на електроенергията, обясни Стойчев. Той допълни, че пари за реконструкция на мрежата ще се търсят от ЕС и европейската банка, но няма да натоварва допълнително абонатите.

Има и начин за поевтиняване на разходите за електроенергия, но той е свързан с въпроса за собствеността, каза още новият управител. Той обясни, че помпените станции сега ползват ток с високо напрежение, но могат да работят и със средно. За да се открие такава партида обаче, от Енергото искат документ за собственост, а ВиК няма такъв. Всички кладенци край Ябълково, както и помпената станция там например са собственост на община Димитровград.

Обещавам, че при намаляване на разходите ще има и поевтиняване на водата. За съжаление, не мога да кажа точно кога, уточни Стойчев.

Пред ВиК Хасково има страшно много проблеми, призна той. Но ако не беше толкова трудно, нямаше да изпратят мен, допълни той.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини