От х:

Днес в x:

Хасково остана без Тамифлу

Вече свърши

Медикамента Тамифлу, считан за най-ефективното лекарство срещу свински грип е изчерпан от хасковските аптеки. Ударно изкупуване през понеделник и вторник е оставил аптеките почти без наличностти. В големите хасковски вериги има единични бройки, в по-малките аптеки струващото около 35 лв лекарство изобщо го няма. Изпразнени са и пловдивските складове от които обикновено зареждат местните аптеки. Търговците там твърдят, че очакват нови количества, но не се ангажираха със срок. Макар и силно намалял като количество, другия ефективен антивирусен препарат Реленца все още се намира. Той обаче е по-малко търсен отчасти защото е по скъп-44 лв, отчасти защото представлява прахчета за вдишване. Тамифлуто са капсули или ампули.

Антивирусния Тамифлу е ефективен при ранно взимане, при първи симптоми на грип, препоръчаха фармацевти. Продава се без рецепта. Взимането му като превантивна мярка не е добра идея, защото организмът създава резистентност към медикамента. Има и малък процент алергични към него. Препаратът е сравнително нов, затова в никакъв случай не се препоръчва за бременни жени. Сред хората които не трябва да го употребяват са сърдечно болни. Точно тези две групи обаче са сред рисковите контингенти за заразяване с новия щам.

За компенсация днес хасковлии купуват масово антибиотици. Само в една аптека днес са били обслужени над 100 рецепти с такива лекарства.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини