От х:

Днес в x:

Обама с Нобеловата награда за мир

Президентът на САЩ Барак Обама печели Нобеловата награда за мир, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. Лауреатът беше избран от 5-членен Нобелов комитет, базиран в Осло.

Председател на комитета е председателят на норвежкия парламент и бивш премиер на Норвегия Тубьорн Ягланд, който неотдавна беше избран и за генерален секретар на Съвета на Европа.

"Нобеловият комитет реши през 2009 г. да присъди Нобеловата нaграда за мир на президента на САЩ Барак Обама за изключителните му усилия за укрепване на международната дипломация и сътрудничеството между народите", се казва в изявлението на Нобеловия комитет, цитирано от световните агенции. "Нобеловият комитет придава специално значение на визията на Обама и на усилията, които той полага за установяването на един свят без ядрени оръжия", се допълва още в изявлението на Нобеловия комитет. "Обама, в качеството му на президент, създаде нов климат в международната политика. Многостранният дипломатически подход отново си възвърна централното място, където отново важност придоби ролята, която могат да играят ООН и другите международни организации", се посочва в изявлението.

Нобеловата награда за мир, подобно на другите Нобелови нaгради, представлява златен медал, диплом и парична сума от 10 милиона шведски крони, което прави 1,4 милиона долара. Церемонията по връчването на Нобеловата нaграда за мир ще се състои на 10 декември в Осло. На следващия ден, 11 декември, в Осло ще има по традиция концерт в чест на новия Нобелов лауреат за мир. Тази година проявата ще бъде водена от американския актьор Уил Смит и съпругата му Джейда Пинкет Смит.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини