От х:

Днес в x:

40 ст. за килограм грозде дава Винпром- Хасково

Янко Янков: Даваме добра цена за качествено грозде

 

Цена от 0,40-0,50 лв. за килограм червено грозде ще плаща Винпром-Хасково, потвърди управителят му Янко Янков.

Той уточни, че още в събота са водени разговори с шефа на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев, за повишаване на изкупната цена със средно 0,10 лв. и в района на Свиленград.

“ Даваме добра цена, но ще търсим качество”, предупреди Янков. Той обяви,че коментираните суми ще се плащат само за грозда със захарност над 24.

“ Когато гроздето е хубаво ще струва повече“, обеща началникът на Винпрома. Той уточни, че само преди ден е бил в Свиленград, за да огледа продукция и дори има сключена сделка за 0,50 лв/кг грозде от с. Чернодъб.

“От нас се очакват качествени вина, които са търсени в страните, където изнасяме, няма как крайния продукт да е добър ако е от нискокачествена суровина. Затова качеството единствено може да държи изкупната цена”, предупреждава производителите Янков.

Според него проблемът при повечето производители е, че искат да вземат добра сума за продукция от стари лозя, от които вадят по 1400-1500 кг. от декар. Сравняват се с производителите, които берат 800-850 кг. от декар млади насаждение. Не може да се търси и цена за грозда от смесен масив, където на едно се отглеждат мерло и каберне. За съжаление масово в България в този сектор количеството е за сметка на качеството. Някои лозари искат от 10 декара да наберат 20 тона грозде и после да им бъде оценено и съответно платено подобаващо, но тава няма как да стане, защото при такава ситуация е ясно, че качеството ще е лошо. Сигурен съм, че и лозарите когато си купуват домати ги избират и плащат повече за по-хубавите. ” , коментира шефа на винзавода. По думите му себестойността на декар лозови насаждения е около 0,23 лв., така че изкупна цена от средно 0,45 лв. е съвсем нормална.

Янко Янков, който е и член на УС на Националната лозаро-винарска камара, обясни, че има региони в България, където колегите му изкупуват килограма и за по 0,60-0,65 лв.

 

Мая Иванова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини