От х:

Днес в x:

Ледниковата покривка в Гренландия може да се стопи неочаквано бързо

Ледниковата покривка в Гренландия се топи по-бързо в следствие на затоплянето на климата през последните 10 000 години, отколкото се смяташе досега, показва датско изследване, цитирани от Франс прес и БТА.

Изследването показва, че покачване на температурите, което съответства на средно по значимост затопляне през този век, може да повлече след себе си топене на ледовете с тревожни темпове в Гренландия.

Възможно е бъдещо повишаване на температурите с няколко градуса по Целзий в Гренландия да доведе до намаляване на масата на ледниковата покривка и до по-голям от предвиждания "принос" за покачването на морското ниво, са заключили изследователите. Важно е да се загрижим за съдбата на блоковете лед в Гренландия, защото те могат да предизвикат покачване на морското ниво със 7 метра. Дори по-малко покачване на морското ниво би наводнило градове по крайбрежието и би заставило стотици милиони хора да мигрират.

Доскоро експертите смятаха, че ледената покривка в Гренландия и Антарктида ще остане стабилна през следващите няколко века въпреки климатичните промени. По-скорошни изследвания обаче показаха, че темповете, с които блоковете лед се откъсват, са се ускорили през последните няколко години.

По неизяснени причини предишни изследвания показаха, че общата тенденция, свързана със затопляне в северното полукълбо, три хилядолетия не е обхващала Гренландия. Затоплянето в Гренландия през този период изглежда е варирало от едно място на друго, без да е налице ясна тенденция.

Новото изследване под ръководството на Бо Винтер от университета на Копенхаген стигнало до извода, че става въпрос за неточни измервания и че отделни части от ледниковата покривка са "отговорили" еднакво на покачването на температурите. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър". БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини