От х:

Днес в x:

Лечебните свойства на подправките

Още от древни времена хората използват билките за лечение на различни заболявания – от простуди и храносмилателни проблеми до депресия.

Билките, които днес употребяваме като подправки за различни ястия, имат невероятни лечебни свойства. Може да ги отглеждате и в домашни условия.

РОЗМАРИН

В китайската традиционна медицина от хилядолетия розмаринът се използва като тоник за мозъка. Той съдържа летливи масла, които стимулират мозъчната дейност и изострят ума. Така например е установено, че една от съставките в розмарина – синеол /cineole/, засилва способността на плъховете да се ориентират в лабиринтите.

Розмаринът помага на храносмилането и укрепва имунната система. Може да го пиете като чай, да го добавяте към супи, салати и пилешки ястия.

Розмаринът расте на слънчеви места и е чувствителен към преполиването. По-добре е почвата, в която расте, да е почти суха.

MЕНТА

Ментата стимулира отделянето на полезни стомашни сокове, успокоява паренето в стомаха, спазмите в червата и премахва газовете. Освен това ментата е богата на антиоксиданти и поддържа доброто зрение. Тя прочиства черния дроб и целия организъм от вредните токсини.

При проблеми с храносмилането половин час след хранене изпивайте чаша ментов чай.

Ментата се отглежда много лесно и се разпространява бързо, затова я посадете в отделна саксия.

РИГАН

Ако страдате от настинка или грип, кипнете малко риган в съд с вода и вдишвайте изпаренията, които убиват бактериите и вирусите и действат разтоварващо. Освен това тази билка регулира храносмилането и облекчава подуването на корема.

Риганът трябва да се отглежда на директна слънчева светлина.

САЛВИЯ

В китайската традиционна медицина салвията се използва за запазване на умствените способности. Установено е, че тя увеличава достъпа на кислород до мозъчната кора и подобрява концентрацията. Освен това улеснява и храносмилането.

Добавяйте салвия към супи и ястия от птици.

Салвията се отглежда трудно. Тя не трябва да се преполива, защото е податлива на мана и плесен.

ДИВ ЧЕСЪН

Тази билка е от семейството на лука и чесъна и се прилага от много години като природно лекарство, защото съдържа значително количество витамин С, калий, калций, желязо и фолиева киселина.

Китайците използват дивия чесън за облекчаване на болки в стомаха и кръста, срещу запушен нос и лошо оросяване на ръцете и краката. Билката се накълцва и се прибавя към различни ястия.

Дивият чесън се отглежда много лесно, защото не изисква много светлина, както другите билки.

БОСИЛЕК

Това е най-предпочитаната подправка в италианската кухня. Ароматът на босилека зарежда с енергия. Той съдържа много лутеолин /luteolin/ - биофлавоноид, който според учените е най-добрата защита на клетките от радиация.

Босилекът се оглежда трудно и расте най-добре през топлите летни месеци.

КОРИАНДЪР

Кориандърът е енергиен тоник, който укрепва имунната система и регулира храносмилането.

Кориандърът се отглежда трудно, затова посадете семената в широк съд с много обогатена почва.

МАГДАНОЗ

В китайската народна медицина магданозът се използва като лекарство за прочистване на черния дроб и очите.

Магданозът съдържа много лутеолин, който предпазва очите от вредните ултравиолетови лъчи и от неензимно гликозилиране - процес, който води до увреждане на ретината.

За добро зрение китайците препоръчват да се пие прясно изцеден сок от целина, магданоз и мента.

Магданозът не се нуждае от много слънце, но расте бавно, затова не очаквайте бърз резултат.

Освен като подправки за ястия, от тези билки стават ароматни чайове. Може да ги използвате поотделно или да ги комбинирате.

Ако искате чай, който улеснява храносмилането и облекчава подуването на корема, сложете в чаша кипяща вода по една чаена лъжичка мента, розмарин, риган, кориандър, салвия и босилек, и оставете да ври 5 минути.

Ако решите да си отглеждате подправки у дома, трябва да ги засадите в керамични саксии с дупки на дъното, с обогатена органична почва, и да поставите растенията на прозорец, който се огрява от слънцето поне 6 часа на ден.

Билките виреят най-добре на югозападно изложение. Запомнете, че те не обичат обилно поливане. По-лесно ще отглеждате билките, ако използвате разсад, а не семена.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини