От х:

Днес в x:

Подводно гробище крие тайни от древния Рим

Остров Вентотене. Снимка: http://www.auroratrust.com/

Втора година  екип от водолази и археолози  работи в средиземно море. AURORA е името на мащабния проект, който си е поставил за цел да хвърли повече светлина върху голямата роля на океаните в свързването на различните култури; търговията и конфликтите между тях.

Край остров Вентотене подводните археолози откриха подводно гробище на кораби, първоначално чрез сонарно сканиране на дъното. Пет обекта с висок приоритет привлякоха вниманието на учените.

 а видят какво де крие в пластове на морското дъно археолозите можаха на заснетото ROV видео, благодарение на топ дълбоководен фотограф, Роберто Риналди и експерт по гмуркане, Марко Донато. Следва ново гмуркане, подкрепено и от италианското министерство на културното наследство, в което се включват и водолази-карабинери, за да бъдат извадени част от сниманите предмети. Извадени са предмети от три от корабокрушенията. Те ще бъдат описани, реставрирани и косервирани в музея във Вентотене, а впоследствие и показвани на посетителите.

На морското дъно край Вентотене археолозите намериха потънали след корабокрушение 5 кораба с товара, който не са успели да доставят. Находките са датирани между I и V век от н.е. Римляните са търгували по море доста оживено, товарът на корабите включва над двуметрови амфори с вино, гарум (римски рибен сос), метални кюлчета, стъкло. Всичко се е запазило, бладгодарение на изключително трудните условия за гмуркане – дълбочина над 100 м, лоша видимост.

Подводните Индиана Джонс. http://www.auroratrust.com/
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини