От х:

Днес в x:

Без министри от Синята коалиция

Няма да има министри от Синята коалиция в новия кабинет на Бойко Борисов, съобщи председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след края на разговорите между неговата партия и сините.

"Ние сме поели подкрепата на над 1 600 000 българи, за да носим цялата отговорност пред обществото, но си запазваме правото на експертно ниво да бъдат включени предложени от Синята коалиция личности в министерствата, не на базата на коалиционно споразумение, а на основата на меморандум, каза още Цветанов", цитиран от БГНЕС.
От ГЕРБ са представили проект за меморандум, а в петък от коалицията ще дадат своите предложения. Основните моменти в меморандума са за обединяване и консолидиране на мнозинството, за подкрепа на бъдещия кабинет и за конституционни поправки. "Говорим за самостоятелен кабинет със сериозна парламентарна подкрепа", уточни Цветанов.
Той поясни, че меморандумът е само основата, на която ще бъдат подписани други документи за договорености в конкретни области и касаещи конкретни министерства. Той подчерта, че със Синята коалиция има общи идеи и няма да има проблеми за бъдещото управление на страната, защото се съобразяват изцяло с волята на българския избирател.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов обаче изрази известно съмнение относно избраната от ГЕРБ формула за съвместна работа и подкрепа чрез така наречения меморандум.

"Меморандум означава паметна записка, съгласие във връзка с целите, обявени политики, за които сме се съгласили, че са важни. Но той не предполага ангажименти както при споразумението", заяви лидерът на ДСБ.

Според него механизмът, който са избрали от ГЕРБ, е труден и предстои да се види как ще сработи.
"Такъв меморандум не може да гарантира отсега подкрепа за четири години на едно правителство. Ако някой злоупотреби с волята на избирателите си, лишава Народното събрание от най-важното му право - до упражнява някакъв контрол и да санкционира правителството. Тоест не може с един документ в аванс, да се получи доверие за определен период от време", допълни Костов, цитиран от Фокус.

Меморандумът, предложен от ГЕРБ не е по-различен като цели от програмата на Синята коалиция, заяви след срещата пък и Мартин Димитров. Той повтори, че ситуацията в страната е много тежка, че предстоят трудни решения и първото нещо, което трябва да се направи е актуализация на бюджета.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини