От х:

Днес в x:

Световната Банка: Станишев застрашава демокрацията! Преглед на националния печат


"Дневник":


Световната банка и "Фрийдъм хаус" за България: Управлението е сред най-слабите, демокрацията не е необратима



Държавното управление на България е сред най-слабите в Европа, а демокрацията все още не е установена необратимо и не е достатъчно жизнена. Това са двата основни извода от публикуваните в един ден в сряда доклади на Световната банка (СБ) и базираната в САЩ неправителствена организация "Фрийдъм хаус".

"Фрийдъм хаус" отчита, че през миналата година България е изостанала или не е отбелязала напредък по много от важните показатели за състоянието на демокрацията. Най-видно е това при борбата с корупцията и независимостта на медиите.

В годишния си доклад "Страни в преход" експертите на Световната банка заключават, че през 2008 г. България е имала най-неефективното правителство за последните 10 години. По качество на държавното управление и контрола върху корупцията страната е сравнима с европейските държави извън ЕС, като по върховенство на закона е зад Черна гора, посочва докладът.

Двата анализа бяха огласени в деня, в който с особен интерес се следеше изборът във Висшия съдебен съвет на нов председател на ключовия за т.нар. знакови дела Софийски градски съд. "Искам този избор да се провали, защото хората не вярват, че ние можем да сме обективни", обяви председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев, допълвайки, че в системата кадрува приятелски кръг, а не Висшият съдебен съвет.







Доган продължава





"Новинар":



Ахмед Доган: Управлявам тези, които управляват





Бъдете убедени, мога много работи, включително да управлявам тези, които управляват. Това заяви на среща с избиратели в Кирковското село Чорбаджийско, мажоритарният кандидат на ДПС за Кърджалийски регион, председателят на ДПС Ахмед Доган в сряда.

Убеден съм, че този мандат ще ни даде много по-големи възможности и ние ще се докажем по друг начин като компетенции, като опитни политици, като силна партия, позиционирана много достойно в парламента. А както вървят нещата, колкото и да не понасят, колкото и да ме мразят, между другото аз не съм искал да ме обичат, а да се съобразяват с нас, май че без мен пак нищо няма да могат да направят, даде заявка отново за властта Сокола.

Аз съм мажоритарен, знаете, ще представлявам целия кърджалийски регион, такъв е законът. Ако питате защо точно аз - защото аз най-много ставам тук, не виждам никой друг, похвали се лидерът.

Помните ли кой ни управляваше през 1997 г., къде е той сега? Ами прави всевъзможни коалиции, за да прескочи 4-те процента. Това се случи и с други партии, включително и с наши коалиционни партньори, на които им пожелаваме да прескочат 4-те процента, заяви още Доган.

Искам да ви кажа, че същото ще се случи и с ГЕРБ. ГЕРБ е временно политическо явление, днес ги има - утре ги няма", допълни лидера си пък Лютви Местан.







Предизборно





"Дума":



Мурад Ибрям от ДПС давал по 10 лв. на роми в полза на "Атака"


Кмет на ДПС бе осъден за купуване на гласове. Мудар Ибрям от село Баня агитирал в деня на евроизборите роми да пускат бюлетини за "Атака". Раздавал по 10 лева на човек, като поне седем души са потвърдили, че са получили парите от кмета. След споразумение с прокуратурата в Нова Загора Мурад Ибрям получи присъда от девет месеца пробация. Ще трябва да плати и глоба от 1300 лева. Пред съда кметът се е признал за виновен, съобщи прокурорът по делото Даниела Славкова. По думите й това, че прокуратурата е приела предложеното споразумение, не означава, че тя не е била убедена в събраните доказателства. Напротив - има достатъчно доказателства за вината на подсъдимия. Одобреното от съда споразумение влиза в сила веднага, което означава, че осъденият е лишен от възможността да обжалва, т.е. в Нова Загора вече има първия осъден за купуване на гласове.
Даниела Славкова допълни, че е имало още един сигнал за купуване на гласове на 7 юни, но той не бил потвърден.
Мурад Ибрям бе арестуван още в деня на евровота. Полицейска проверка тогава установи, че е прибрал седем лични карти и е дал на роми общо 70 лева, за да гласуват с бюлетина номер 5. Съселяните му също твърдят, че са видели как кметът агитирал на мегдана в полза на "Атака". Село Баня е с население около 1600 жители, от които две трети са роми. Хората не могат да си обяснят защо кметът от ДПС агитира за партията на Волен Сидеров.
Въпреки че пред съда Мурад потвърди вината си, пред журналисти вчера той отрече каквато и да е връзка със случая. Не е вярно, нямат доказателства за тази схема, това е капан, коментира кметът пред Днес.бг. Той твърди, че се принудил да се признае за виновен, за да може да сключи споразумение с прокуратурата.





"24 часа":


Кабинетът не работи, министри агитират


Правителството отмени редовното си заседание днес. Оказа се, че всички министри са ангажирани с активна агитация, тъй като са кандидати за депутати.

Вместо да ръководи заседанието на МС, Сергей Станишев ще участва в международен експертен форум за намиране на общ подход при разрешаването на замразени конфликти. Министрите Ивайло Калфин и Михаил Миков пък ще откриват нови сгради на подчинените си ведомства.

Правосъдният министър Миглена Тачева, която е водач на листа и мажоритарен кандидат на НДСВ в Добрич, вчера обаче прекъсна отпуската си и участието в кампанията заради внезапно заболяване на свой заместник. Тачева реално е с двама заместници в министерството - Стефан Фиков и Илонка Райчинова. Бойко Рашков се върна в следствието, преди да оглави спецкомисията за "бръмбарите", а Сабрие Сапунджиева е ангажирана като член на ЦИК.

Заради предизборните ангажименти на премиера и министрите няма да стане ясно как върви изпълнението на предприетите мерки за намаляване на бюджетните разходи заради финансовата криза. До 30 юни всички министерства трябваше да представят на финансовия министър Пламен Орешарски доклади кои от разходите си могат да съкратят освен общото решение за спиране на назначенията и орязване на някои заплати.




"Сега":

Калфин обяви вота в чужбина за скъп и неефективен



"Не очакваме и на тези избори да гласуват повече от 70-77 000 българи в чужбина" - това обяви външният министър Ивайло Калфин дни преди да напусне МВнР и да поеме функциите си на европейски депутат. От думите му се разбра, че вотът на сънародниците ни зад граница е скъп и неефективен.

В подкрепа на думите си Калфин представи статистика, според която през 2001 г. зад граница са гласували 66 132 души при 158 секции. Четири години по-късно са били 77 020 при почти двойно повече секции - 344, които Соломон Паси разкри. На втория тур на президентския вот през 2006 г. са участвали 70 670 наши сънародници. Голямата част от избирателите са от Турция, но и бройката там е предвидима, твърдят от Външно. Статистиката сочи, че през 2005 г. са гласували 43 855 при 76 секции, а на последните президентски избори - 55 911. В неделя едва ли могат да се чакат изненади и в южната ни съседка, обобщиха от МВнР. В САЩ пък отчетеният максимум е 5000 бюлетини, независимо дали има секции в Холивуд и на други екзотични места.







Афери




"Монитор":


Кмет урежда съпартиец с 4,1 милиона лева



Кметът на Тетевен Николай Павлов е напълнил джоба на свой съпартиец с повече от 4,1 млн. лв., разкри "Монитор". Издигнатият от формацията на Цветан Цветанов градоначалник е дал на организационния секретар на ГЕРБ за столичния район "Лозенец" и кандидат-депутат от партията в 23-и МИР в София Едуард Стойчев 627 600 лв. за консултантски проект за ремонт на водоснабдителната мрежа и изграждане на пречиствателна станция в село Галата. В средата на май чрез фирмата си "ЕКОПРОЕКТ-БУЛКЕРН" Стойчев е сключил договор с общината и се е нагърбил със задачата, включваща проучване и изготвяне на инвестиционен план. Проверка в архивите на ДАКСИ показа, че дружеството е собственик на фирмата "Обединение ЕКОПРОЕКТ", което на свой ред на същата дата сключва договор отново за консултантски услуги, касаещи ВиК мрежата в Тетевен, срещу колосалните за бюджета на общината 3 050 040 лв. Реализирането на проектите трябвало да се финансира с европейски пари по оперативна програма "Околна среда". Облагите за Стойчев съвсем не свършват дотук. Консорциумът "ЕКОПРОЕКТ Консулт", отново собственост на "ЕКОПРОЕКТ-БУЛКЕРН", гушва и 480 бона за анализ на ВиК системата в тетевенското село Глогово. В случая парите за рехабилитацията трябва да дойдат по Програмата за развитие на селските райони.




Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини