От х:

Днес в x:

Инспекторатът на ВСС обяснява как са публикувани личните данни на съдия Мирослава Тодорова

Главният инспектор на Висшия съдебен съвет (ИВСС) Теодора Точкова в свое становище описва по какъв механизъм са публикувани личните данни на съдия Мирослава Тодорова. Данните са публикувани в електронния публичен регистър по чл. 175г ал. 1 т. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), достъпен чрез интернет страницата на Инспектората. Според председателя на Инспектората на ВСС имало пропуск като като вместо окончателния вариант на декларацията е публикуван работния файл.

Съдия Мирослава Тодорова е известна като съдията, завела дело срещу Цветан Цветанов за клевета по времето, когато той беше вътрешен министър.

През април тази година съдийската колегия на Висшия съдебен съвет постанови, че тя няма да бъде наказана за бавно правосъдие. 

В становището си Теодора Точкова обяснява, че по нейна заповед № З-53/15.06.2017 г. е наредено публикуването на интернет страницата на ИВСС на декларациите на магистратите по чл. 175а, ал. 1, т. 1 и 2 ЗСВ. Изискването е преди това да се махнат личните данни.

Заличаването на личните данни, и предоставянето на декларациите за публикуване трябва да направят експертите с икономическо образование в ИВСС - съобразно разпределените им за проверка декларации.

Със същата заповед е разпоредено в 14-дневен срок експертите да предоставят декларациите за публикуване на началника на отдел "Компютърно-информационна сигурност" на ИВСС в електронен вид. Това е архивен файл на заличените декларации, подписани с квалифициран електронен подпис на съответния експерт с икономическо образование, чрез нарочно създадени вътрешни електронни папки.

След това шефът на отдел "Компютърно-информационна сигурност" на Инспектората на ВСС е длъжен да осигури публикуването им на интернет страницата на ИВСС.

"В конкретния случай експертът с икономическо образование, на когото е била разпределена за проверка ежегодната декларация на съдия Тодорова, е предал на системния администратор за публикуване работния файл на същата, като част от подписан с квалифициран електронен подпис архивен файл, съдържащ всички декларации със заличени лични данни, разпределени му за проверка и подлежащи на публикуване в срок до 15 юли 2019 г.", обяснява шефът на Инспектората на ВСС.

Файлът с декларацията на съдия Тодорова бил в работен вариант. Това личи от наименованието му - "не се чисти", указващо наличие на технически проблем, т.е. експертът не може да изчисти /заличи/ личните данни. Препратката "не се чисти" би следвало да е към системния администратор, който на базата на техническите си умения, да извърши нужното заличаване.

Видно от споменатата заповед, с която е уреден механизмът за публикуване на декларациите, експертите с икономическо образование са длъжни преди да предадат декларациите за публикуване да заличат съдържащите се в тях лични данни, т. е. да ги "изчистят".

На практика заличаването на личните данни се извършва ръчно от експерта с икономическо образование. Той след като изчисти файла на декларацията от личните данни го записва в окончателен /заличен/ вид, обяснява Точкова. След това декларациите се запазват в архивен файл, описва механизмите на съхраняване на лични данни шефът на Инспектората на ВСС. До архивния файл достъп имат само експерт и шефа на компютърната сигурност.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини