От х:

Днес в x:

Още един том „Българите мохамедани.Лъжи и спекулации”видя бял свят

Още един том под наслов „Българите мохамедани. Лъжи и спекулации” видя бял свят. Вторият том включва статии, бележки, научни доклади, кореспонденция на Дружба „Родина”.

  Както първият, така и вторият , той е дело на Сдружение Дружба „Родина” и издателство ТАНГРА ТанНакРа.

Издателите отбелязват в уводните бележки , че толерантното отношение към различията в произход и религиозна принадлежност е всепризната характеристика на българите в многовековната ни история.

 Съществуват множество факти и събития-известни позабравени и недоосмислени, подчертават издателите. Те сочат , че в поредицата се предлага на общественото внимание исторически факти, неподвластни на присъдата на времето, както и съвременни анализи и интерпретации по тях.

  Във втория том „Българите мохамедани.Лъжи и спекулации” са включени статии и доклади на утвърдени наши учени като проф. Памен Павлов; проф.Валери Стоянов; доц.Стоян Танев. Поместени са статиите  на познавачите на проблема като Стоян Райчевски, Тодор Коруев и д-р Елена Алекова.

   Най-ценната част обаче от сборника са документите за обществената дейност на възстановената Дружба „Родина”. Акцентът е поставен върху декларациите, като се започне с Призива за учредяване  от 1 ноември 2009 г.

Важно място заема кореспонденцията на организацията за обидното прозвище „помаци”, включително до държавния глава.

Сборникът „Българите мохамедани. Лъжи и спекулации.Втора част” е предназначен за научни работници, общественици и широк кръг читатели, прояваващи интерес по темата. Безспорно той ще предизвика дискусия в българското общество.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини