От х:

Днес в x:

Все повече маломерни паралелки в община Димитровград

Утвърждаване на 33 маломерни паралелки в училища в община Димитровград предлага в докладна записка кметът Иво Димов за гласуване на юлската сесия на Общинския съвет.

Предвиденият минимум по закон за паралелки от 1 до 4 клас е 16 ученици, а от 5 до 12 клас – 18 ученици. Допустимо е такива класове да съществуват с не по-малко от 10 ученици, но след утвърждаване. 

Мотивирани искания за това са постъпили от директорите на следните общински училища – ОУ „Димитър Матевски” - гр. Меричлери - 4 паралелки, ОУ „Христо Смирненски” - с. Радиево - 7 паралелки, ОУ „Христо Ботев” - с. Крепост - 7 паралелки, ОУ „Васил Левски” - с. Ябълково - 6 паралелки, ОбУ „Св.св.Кирил и Методий”, кв. Черноконево - 1 паралелка, ОУ„Васил Левски”, Димитровград - 4 паралелки и СУ „Любен Каравелов”, Димитровград - 3 паралелки.

 Финансирането на маломерните паралелки е предвидено да се извършва в рамките на делегирания бюджет на посочените училища.

За сравнение, за изминалата 2018/2019 учебна година, маломерните паралелки в община Димитровград са били 28 - 6 в ОУ „Васил Левски“, толкова и в училището в село Ябълково, а останалите паралелки с деца под минимума са били в училищата в село Радиево и село Крепост, в кв. Черноконево и град Меричлери. За учебната 2016/2017 година маломерните паралелки в общината са били 24 на брой.

Предложението ще бъде гласувано на заседанието на Общинския съвет на 25 юли.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини