От х:

Днес в x:

Британският парламент блокира евентуален опит на новия премиер за Брекзит без сделка

Британските депутати подкрепиха предложението да се попречи на новия премиер да суспендира парламента и да прокара Брекзит без споразумение, съобщават британските медии.

Мнозинство от 41 депутати одобри изменение, което блокира суспендирането на парламента между 9 октомври и 18 декември, освен ако не се сформира изпълнителен орган за Северна Ирландия.

Четирима министри от правителството, включително финансовият Филип Хамънд, са се въздържали, а 17 депутати от Консервативната партия се разбунтуваха, включително министър Маргот Джеймс, която е подала оставка.

Фаворитът за следващ председател на Консервативната партия и премиер на Великобритания Борис Джонсън не изключи суспендирането на парламента. Неговият съперник Джереми Хънт изключи такъв ход.

Джеймс каза, че опитът да се суспендира парламента е "прекалено краен", добавяйки, че "смятам, че е време да се присъединя към хората, които се опитват да направят нещо по въпроса".

Четиримата министри, които са се въздържали, са Рори Стюърт (отговаря за международното развитие), Грег Кларк (отговаря за бизнеса), правосъдния министър Дейвид Гаук и финансовия министър Филип Хамънд.

Говорителят на "Даунинг стрийт" 10 заяви, че премиерът Тереза Мей "очевидно е разочарована от факта, че редица министри не гласуваха".

"Няма съмнение, че нейният наследник ще вземе това предвид при сформирането на правителството си", допълни говорителят.

Би Би Си коментира, че британският парламент е затруднил с днешното си решение новия премиер да заобиколи парламента за Брекзит.

Ако крайният срок 31 октомври бъде достигнат, без парламентът да подкрепи споразумение между британското правителство и Европейския съюз, Великобритания трябва да излезе от Общността без споразумение.

Британските депутати последователно гласуваха против Брекзит без споразумение, но премиерът би могъл да се опита да преодолее това, като суспендира парламента в навечерието на крайния срок, отказвайки му възможност да го блокират.

Измененията в законопроекта за Северна Ирландия (сформирането на изпълнителен орган) бяха внесени от депутати, включително бившият министър Алистър Бърт и председателят на комисията за Брекзит и депутат от Лейбъристката партия Хилари Бен.

Това би означавало, че ако парламентът бъде разпуснат, когато правителството публикува доклади за ситуацията в Северна Ирландия, депутатите трябва да бъдат призовани да ги обсъдят.

Бърт е казал пред Би Би Си, че парламентът е посочил "много ясно, моля, не ни заобикаляйте... парламентът трябва да работи в периода до 31 октомври".

Британските депутати също така отхвърлиха опита на правителството да не се съгласи с изменение, внесено от група депутати, което също опитва да спре суспендирането на парламента в прокарването на Брекзит без споразумение, с 315 гласа "за" и 273 "против", мнозинство от 42 гласа.

Законопроектът сега ще се върне за разглеждане в горната камара на британския парламент.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини