От х:

Днес в x:

Кметовете по селата броят прасетата от „задния двор“ заради Африканската чума

    Преброяване и опис на прасетата във всички стопанства започва в Хасковска област. Целта е да излязат „на светло“ свинете от т.нар „заден двор“. Заповед за описите ще бъде издадена към Общинските епизоотични комисии, а от там ще бъде разпространена и към кметовете на малките населени места. Това е една от мерките, които бяха набелязани днес по време на спешно свиканата Областна епизоотична комисия във връзка с разпространението на Африканска чума по свинете у нас. Заседанието води областният управител на Хасково Станислав Дечев. На него присъстваха представители от всички институции, свързани с темата.

    Болестта е особено опасна, защото е вирусна и се разпространява много бързо. За нея няма нито ваксина, нито лечение, обясни д-р Георги Илиев от БАБХ -Хасково.

    У нас имаше регистрирани зони с болни и мъртви животни досега в Северна България, но последната точка е южна-  в с. Зидарово, община Созопол.

    Вирусната инфекция по прасетата върви към вътрешността на страната и затова превантивните мерки са от изключителна важност, отбелязаха ветеринарите. През миналата година чумни огнища в България бяха регистрирани във Варна, Добрич и Силистра. А в съседна Румъния те бяха около 1000.

    Всевъзможни са начините за разпространение на болестта, отбеляза д-р Илиев. Африканската чума по прасетата не е опасна за хората, но за поразените животни няма спасение. В районите, където се разпространи икономическите загуби са огромни. В Хасковско има една голяма свинеферма, в който се отглеждат 3 000 прасета. Още две са фермите от тип А, те са фамилни стопанства със свине майки.

    Най- голяма възможност за разпространение на болестта експертите виждат през дивата популация, затова и ловците по места се информират внимателно за симптомите на заразата. Освен това предупреждението към тях е да се сигнализира незабавно към службите при умряло диво прасе.

    Към хората, които гледат по няколко бройки прасета и те не са обявени в регистрите т.нар. животни от "задния двор", апелът е при преброяването сега да бъдат извадени на светло. "Това е важно-да се знае къде точно и по колко животни има за бързата реакция, ако и хасковска област бъде засегната от чумата", отбеляза д-р Владимир Хърсев.

    Той припомни за правителственото решение ако от болестта бъдат засегнати нерегистрирани животни, те да не се обезщетяват.

    Засега няма забрана за транспортиране на прасета на територията на областта, ако те са с изрядни документи, потвърдиха от БАБХ.

    Като превантивна мярка обаче започва почистване на пътните артерии и около тях между Симеоновград и Харманли, от Голямата звезда към магистрала “Марица“ и в 20- километровата зона преди пропускателния пункт “Капитан Андреево“, обясниха от Областното пътно управление. Ще се чистят стриктно и ежедневно дори кошовете на гранични пункт с Турция, обясни областният управител Дечев. Освен това ще се дезинфекцира по паркингите.

    Предстои и набелязването на общинско място, където при заболяване животните ще се въдворяват, за да са изолирани.

    Към днешна дата на интерактивната карта на страната, която разпространиха от МЗХГ, Плевенско е в червено заради заразата. От нея става ясно обаче, че тя върви и към вътрешността на страната. Картата може да следите тук

    Като част от провеждащата се информационна кампания по темата от Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните подготвиха видеоклип, който може да  изгледате по-долу.

    Разпространяват се и информационни брошури сред ловците.

    Човешкият фактор е основен за бързото разпространение на Африканската чума по свинете и превенцията е от съществено значение за предотвратяването на огромни икономически загуби.

    Болестта може да се разпространи както чрез директен контакт със заразени животни, така и чрез замърсени с вируса транспортни средства, дрехи и обувки на хора, които са били в контакт със заразени свине, свинско месо, продукти и опаковки от тях, оборудване и  фуражи.  

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Xx
      xxx
      33 -4
      16:48, 17 юли 2019
      абе чумата е в парламента там трябва да се преброят прасетата
    • 2
      Ве
      ветеринар
      18 -4
      17:02, 17 юли 2019
      тотална забрана за пренос на прасета . дезинфекция на камиони и съоръжения свързани с прасетата веднага не като пламне да търсим да заколим на баба пена прасето
      • На
        Нар
        15 -2
        23:35, 17 юли 2019
        Преди да влезем в '' Европата'' не бяхме чували за чума, за птичи грип, за луда крава и за ГМО храна.. Всички животни бяха от '' Задния двор'' но бяха истински...
    • 3
      Ba
      baxmamamu
      32 -5
      17:04, 17 юли 2019
      Утепахте козите и овците утепахте пилетата сега е ред на свинете после ще мине и една луда крава по закон .Само и само да ядем боклуците от Европа .Е няма такава държава
      • Ст
        сталин
        3 -21
        22:52, 17 юли 2019
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • 96
        96870
        9 0
        23:23, 17 юли 2019
        До Сталин ,
        .......
        Ами че то Българите сме първите Европейци .....
        Тъпо КириякСтефчовче :))
      • На
        Нар
        11 -1
        23:38, 17 юли 2019
        Има, Бойковата държава..., дето козирува на оная Меркел и нейните Евро ценноти... Смахнати джендър европейци
    • 4
      Ко
      Коледар
      14 -4
      17:13, 17 юли 2019
      Има такава държава Бойколандия или гербеландия
    • 5
      Ар
      ароматно прасенце
      6 -2
      22:18, 17 юли 2019
      на Гарваново, инспектори !

      повече прасета от хората
    • 6
      75
      7598709
      6 -2
      23:21, 17 юли 2019
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 7
      22
      222
      6 0
      10:53, 18 юли 2019
      Трябва спешен референдум за излизане от европейския съюз!!!!!!
    Последни новини