От х:

Днес в x:

Брюксел може да отнеме акредитацията на ДФЗ, притеснен Мирослав Найденов

"Това е изключително лош сигнал към Европейската комисия, защото този зам.-директор беше назначен само преди месец и пое най-важният ресор - развитие на селските райони. Тъй като ДФЗ е акредитиран от Европейския съюз институция, тези назначения се докладват."

Такъв коментар по повод вчерашните арести в Държавен фонд "Земеделие" направи бившият земеделски министър Мирослав Найденов пред bTV. 

По думите му нашият постоянен представител в Брюксел или министърът на земеделието Десислава Танева ще трябва да обясняват защо човек, назначен преди месец, сега е арестуван.

Припомняме, че вчера един заместник-директор и още петима служители на Държавен фонд "Земеделие" ДФЗ бяха задържани след акция на Специализираната прокуратура.

Акцията бе във връзка с разследване срещу собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков за евентуално неправомерно получаване на европейски фондове.

Найденов напомни, че това е втори голям скандал след този за къщите за гости и именно зам.-директор на фонда Калоян Костадинов е правил проверките на къщите.

Той е на мнение, че има опасност Брюксел да отнеме изцяло или частично акредитацията на фонда.

"7, 5 млрд. евро минават за целия 7-годишен период - това е огромен ресурс", подчерта Найденов.

Бившият земеделски министър коментира и проблема с чумата по свинете. Той призова стопаните с болни животни да бъдат обезщетени не с едно, а с две прасета, за да не пострада бизнес за милиарди.

Вчера Специализираната прокуратура повдигна обвинения на шестима служители на ДФЗ за престъпление по служба. Това бе обявено от заместник-главният прокурор Иван Гешев пред журналисти след акцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура в Държавен фонд "Земеделие".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини