От х:

Днес в x:

Машинното гласуване падна на първо четене. Преглед на печата

 

Гласуване. 

"24 часа":

Машинното гласуване падна на 1-о четене

Със 122 гласа "за", 96 "против" и 1 въздържал се депутатите приеха отмяна на машинното гласуване при провеждането на местни и на парламентарни избори у нас. То бе предложено от депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" и срещна сериозен отпор от страна на опозицията в продължил над 2 часа дебат в извънредното заседание на парламента.

Депутатите от БСП и ДПС бяха в залата, но не се регистрираха. Въпреки това управляващите се бяха постарали за кворума - отсъстващи нямаше. Единственото изключение бе, че вчера ГЕРБ бе все още с депутат по-малко - зам.-министърът Красимир Ципов, който ще се върне депутат на мястото на починалата Снежана Дукова, още не бе положил клетва.

Депутатът от гражданската квота на управляващата партия Георги Марков бе пътувал цяла нощ от Будапеща с автобус, понеже самолетът му кацал 2 часа след старта на заседанието в 14 ч.

Бедствие. 

"Дума":

Препоръчват ни извънредно положение заради чумата

Изключително важно е вземането на решение за извънредна ситуация в държавата, което гарантира съдействието на всички служби в прилагането на мерките срещу африканската чума по свинете. Това е посъветвал чешкият земеделски министър Мирослав Томан земеделския ни министър Десислава Танева на среща по проблема с чумата, стана известно от съобщение на МЗХГ.

Танева пък похвалила чехите за справянето им с африканската чума по свенете. Тя заявила, че болестта може да се контролира и изкорени само когато се прилагат и спазват всички предприети мерки и Чехия е пример за това. Сред марките, с който Чехия обаче се е справила с чумата, е като в страната са избити всички прасета, при отглеждането на които не е имало мерки за биосигурност. "Чехия се справи успешно със заболяването, след като приложи редица мерки, сред които идентифициране на всички ферми в зоните (включително на тези с едно прасе) и евтаназиране на прасетата в личните стопанства, които нямат мерки за биосигурност - тип "заден двор", е заявил министър Томан.

В страната са наложили забрана на придвижването на животни и на движението на гражданите в горите.

Дело. 

"Сега":

Специализираният съд оправда кмета на Батак

Специализираният наказателен съд оправда кмета на Батак Петър Паунов, предаде БГНЕС.

"Все пак в България има правосъдие", бе първият коментар на Паунов, след като чу оправдателната си присъда.

В пледоарията си преди това прокурорът поиска 3 години лишаване от свобода за Паунов.

"Поисканото наказание беше лишаване от свобода в размер на 3 години, също така и кумулативно предвидените наказания, а именно глоба в размер на 3000 лв. и лишаване от право да заема длъжност в органите на местната власт за срок от 1 година", обясни прокурор Мария Борисова.

Това е първата инстанция по делото, втората съдебна инстанция, ако има протест, е Апелативният специализиран съд.

Атака. 

"Монитор":

Всички компютри на държавата на одит за теч заради източените данни от НАП 

Всички информационни системи на държавата се проверяват за опасност от хакерски атаки на данни заради изтеклите данни от НАП. Спешният одит е част от мерките, които държавата предприема след безпрецедентното разпространяване на данните на 5 млн. души, които са били обработвани от данъчните. В понеделник вечерта анонимен хакер изпрати криптиран мейл до определени български медии, в който се съдържа архивирана информация от системите на НАП. Заради атаката премиерът свика заседание на Съвета по сигурност на Министерския съвет, а парламентът поиска да бъдат изслушани още същия ден финансовият министър Владислав Горанов и МВР шефът Младен Маринов.

"Около 3% от базата на НАП е била засегната от хакерската атака, при която бяха източени и впоследствие разпространени през руски мейл сървъри данъчноосигурителни данни за около 5 млн. български и чужди физически и юридически лица", обяви Горанов на брифинг след спешната среща при министър-председателя Бойко Борисов. След заседанието финансовият министър и МВР шефът потвърдиха, че изтеклите данни са автентични. 

"Информацията съвпада с информация, налична на сървъра на НАП, което показва, че е пробита системата с нерегламентиран достъп до нея", посочи Маринов, който по-рано сутринта дори обвърза атаката и разпространяването на данните от нея през руски сървъри с решението на правителството за покупката на американските изтребители Ф-16. След заседанието Маринов посочи, че са предприети мерки по минимизиране на щетите, като съобщи, че по разпореждане на Борисов се извършва преглед на информационните системи и на останалите държавни институции, за да се види дали няма уязвимости и при тях. Сред одитираните са и всички системи на НАП, посочи по-късно пред депутатите Горанов.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини