От х:

Днес в x:

Певиците от Стамболийски пазят автентичните песни, наследили от своите баби

    Стари песни, наследени от бабите им и типични за региона на Хасково пазят певиците от фолклорната група към читалище „Св.Св. Кирил и Методий“ в село Стамболийски.

    Част от тях те изпълниха днес и така се включиха в Комуникационната стратегия на българското правителството за Европейския съюз “Живото културно наследство на Европа“

    Днешният концерт на открито насред селото мина в съорганизация на

    областната управа и читалищното настоятелство в Стамболийски.

    Това са си нашите песни-местни, автентични. Знаем ги от нашите майки и баби, разказаха самодейките от местната група за автентичен фолклор.

    Репертоарът им е богат -пеят 30-40 песни от своя край. Имат 24 медала от различни събори на народното творчество и фестивали. Последният им е златен и е от Фестивала на жътвата в село Странско. „Хасковските кърища“ е една от най-старите песни, която знаят и пеят, разказва Петка Георгиева. Но още „Сън съм сънила“, „Ради точи на гераня“, „Овчер вика отсреща“, са други от любимите им. „Опитваме се да съхраним автентичното, езика на нашите деди“, казват жените и затова много внимават да не променят текстовете, за да не се загуби колоритът на местния диалект.

    Празникът завърши днес с хоро, на което се хванаха кметът на селото Словчо Райков и областният управител на Хасково Станислав Дечев.

    Читалищната среща на самодейните групи и състави за етнографски фолклор –„Заедно сме“ ще бъде организирана от областната администрация в общо седем населени места в областта. Те са подбрани за включване в “Живото културно наследство на Европа“ заради дейните си колективи и като пример за етническа толерантност.

     Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Пъ
      пълен смех
      7 -3
      15:00, 16 юли 2019
      тоя ли лечев гласят за кмет??? леле ке умрем от смех!!! затваряйте хасково и да бегаме
    • 2
      Аз
      Аз
      6 -2
      16:29, 16 юли 2019
      Тоя Дечев е като Беливанов за нищо не става ама за кмет го гласят.Разликата единия млад другия стар.
    • 3
      76
      7689790
      1 0
      20:55, 16 юли 2019
      Хотра в сянката на Новата Джамия :))
    Последни новини