От х:

Днес в x:

В ПГСС за пръв път ще бъде разкрита паралелка с дуално обучение

За пръв път през учебната 2019/20 година в Първомай ще има паралелка с дуално обучение. Тя ще бъде разкрита в ПГСС „Васил Левски“. В нея учениците ще се обучават за оператори в производството на облекло в специалността „Производство на облекла от текстил“

Учениците ще изучават професионални предмети, като: Декоративно рисуване, Материалознание,Технология на облекло от текстил, Конструиране и моделиране на облекло от текстил, Шевни машини и съоръжения, Чужд език по професията. Практическото обучение ще се провежда в реална работна среда в предприятия и фирми работещи в сферата.

Именно това представлява дуалното образование - паралелно обучение на две места - в професионалното училище и в предприятие, като едновременно с теорията учащите придобиват и безценни практически умения. Основните му предимства са, че то позволява натрупването на практически опит по време на обучението, а младежите в повечето случаи получават доход, докато се обучават, което ги задържа в образователната система по-дълго и ги предпазва от ранно напускане поради нужда от доходи.

В резултат на това завършващите излизат подготвени на пазара на труда, което пък позволява започването на по-добра работа срещу по-високо заплащане. Професията шивач е една от най-търсените не само в Първомай, но и в цяла България. Държави прилагщи дуално обучение успешно са: Русия, Англия, Германия,Австрия, Швейцария, Дания, Холандия, Китай и др.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Мо
    Моргана
    3 -1
    09:54, 15 юли 2019
    Браво!
  • 2
    Fr
    Fresse
    3 -1
    08:03, 16 юли 2019
    Въобще знаете ли какво означава дуално обучение🤦‍♂️🤦‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️
Последни новини