От х:

Днес в x:

Австрийци вземат Горна Арда

Консорциумът между австрийските компании ЕВН и "Алпине Бау" взема проекта за каскада "Горна Арда". Това стана ясно от думите на изп. директор на НЕК Мардик Папазян, информира Стандарт.

Папазян съобщи, че на 15 май е подписан тристранен меморандум между турската компания "Джейлан", НЕК и австрийския консорциум за спиране за период от четири месеца на съдебната процедура срещу българската компания.

Тя бе заведена от турското дружество за неизпълнението на договора, част от междудържавното споразумение "Ток срещу инфраструктура". То бе подписано през 1998 г. и предвиждаше съвместното изграждане на хидрокаскадата. По думите на Папазян този срок може да бъде удължен, за да бъдат решени всички въпроси около развитието на проекта.

В 4-месечния срок българската страна трябва да структурира проекта, да се реши какъв ще е акционерният дял на участниците и дали ще се обявява конкурс за концесия, или ще се върви към корпоративно развитие на "Горна Арда".

Австрийците настоявали за последния вариант, но той предвижда бъдещите язовири в хидрокаскадата да станат частна собственост, което налага изкупуването на земите.

"Това обаче е бавен и сложен процес, което ще оскъпи проекта. А и така язовирите няма да могат да се ползват с протекциите на национални обекти, ако останат публична държавна собственост", смята Папазян.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини