От х:

Днес в x:

Дете изоставено два часа самó на Витоша от възпитателка

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се обърна с апел към всички родители да внимават на кого поверяват грижите за децата си.

Призивът идва след сигнал в социалните мрежи за двегодишно момиченце, изоставено самó на слънце два часа на Витоша от възпитателка в частна детска градина. Туристи видели детето оставено на люлка на слънце между 14 и 15:30 ч, плачещо, силно зачервено и изгоряло от слънчевите лъчи. Хората го свалили от люлката и го пренесли на сянка и започнали да търсят с кого е, а чак след това се появила възпитателка от частната занималня.

"Във връзка със сигнал в медиите за инцидент с дете, което е било поверено на служители в Детско студио „Пипи“, гр. София, бихме искали да се обърнем към всички родители, с апел да са изключително внимателни, на кого поверяват децата си. 

Родителите трябва да са уверени в професионалните и личностни качества на възпитателя, на когото ги оставят. Този служител трябва да е компетентен и добре подготвен, за да може да предостави качествени грижи на най-ценното в живота на всички нас – децата ни", коментират от държавната агенция.

ДАЗД прави проверка и търси кой е отговорен за инцидента на Витоша, като първо е проверена информацията, дали това е частна детска градина и е установено, че Детско студио „Пипи“ няма разрешително за извършване на подобна дейност в Министерство на образованието и науката (МОН).

От интернет страницата на студиото е видно, че услугите се предлагат на адрес в столичния район „Оборище“ и са изпратени писма по компетентност за предприемане на необходимите действия до кмета на Столична Община; Столична регионална здравна инспекция; Агенция по безопасност на храните (БАБХ); Дирекция „Социално подпомагане“ – Оборище, на чиято територия се намира детския център; Национална агенция за приходите, с оглед извършване на проверка за редовна търговска дейност; Уведомен е началникът на 05 РУ – СДВР за предприемане на действия по компетентност, за небрежно отношение и неглижиране на детето от страна на служителите в детския център. Сезиран е изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ за предприемане на мерки и действия относно изпълнението и спазването на изискванията на трудовото законодателство за професионална компетентност при работа с деца.

В телефонен разговор с управителката на Детско студио „Пипи“ е заявила, че управлява не частна детска градина, а детски клуб, в който се полагат грижи за деца на близки и познати, за което се заплаща почасово по 5 лева. Обяснила, че през по-голямата част от ежедневието си децата биват извеждани в паркове, планини, музеи и др.

В качеството си на орган, който лицензира услуги за деца, бихме искали да подчертаем, че частните занимални не се контролират от институциите като Държавна агенция за закрила на детето и да предупредим гражданите да бъдат изключително бдителни относно опита и отговорността, които им предлагат служителите в детските заведения, завършва съобщението на ДАЗД.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ab
    abv
    0 0
    14:17, 9 юли 2019
    2 годишно дете ,поверено на възпитателка. Има ли сърце тази майка? Предполагам,групата е смесена във възрастово отношение.
Последни новини