От х:

Днес в x:

​Иран премина нивото от 4.5% в обогатяването на уран и се насочи към 20%

Иран предупреди днес, че ще обмисли да се насочи към обогатяване на уран с чистота 20% като следваща стъпка от прекратяването на ангажиментите си към ядреното споразумение от 2015 г. С тази си стъпка Ислямската република бързо ще придвижи програмата си към ниво на обогатяване на уран, необходимо за създаването на атомно оръжие, информират "Таймс ъв Израел" и други медии.

Говорителят на Организацията за атомна енергия на Иран Бехруз Камалванди потвърди в интервю за държавна телевизия, че Иран е преминал наложеното в споразумението ограничение обогатяване на уран с чистота до 3.67%.

"Тази сутрин Иран премина нивото от 4.5% в обогатяването на уран", разкри Камалванди, цитиран от агенция ISNA. Той добави, че това ниво на чистота е напълно достатъчно да захрани атомната централа с гориво.

Представителят предупреди, че следващата трета фаза от прекратяването на ангажименти към споразумението е увеличаване обогатяването на уран с чистота 20% и повече. Това ще притесни експертите по неразпространение на ядрени оръжия, тъй като 20% чистота е кратка техническа стъпка от достигане до нива от 90%, които са достатъчни за разработване на атомно оръжие.

Бехруз Камалванди също отбеляза, че Иран може да използва нови и по-голям брой центрофуги, които също са ограничени от ядреното споразумение. По думите му Ислямската република премина тавана от 3.67% в неделя, след като изчака една година страните по договора да изпълнят ангажиментите си.

Бъдещото споразумението е под съмнение, откакто президентът на САЩ Доналд Тръмп едностранно извади страната от договора и върна санкциите.

Говорител на иранското външно министерство коментира днес, че страната му остава открита за дипломация за спасяване на споразумението, въпреки че "няма надежда" международната общност да го запази.

Не се доверяваме на никого и нямаме надежда, но вратата за дипломация остава отворена, поясни говорителят и допълни, че новият 60-дневен ултиматум, наложен в неделя, ще изтече на 5 септември.

Междувременно ЕС с категоричен призив към Иран да прекрати със заплахите. Русия изрази безпокойство от заплахите на Техеран и отбеляза, че диалогът продължава. Китайското външно министерство повтори, че САЩ са виновни за действията на Иран.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини