От х:

Днес в x:

Фактите около Крим и руската окупация припомня посолството на Украйна в България

От посолството на Украйна в България излязоха с коментар във връзка с публикации в някои български медии, които били с откровено "антиукраинско съдържание" и изкривявали историческите факти с цел оправдаване "престъпната въоръжена агресия на Руската федерация срещу Украйна и незаконната окупация на Автономна република Крим".

Във връзка с това посолството на Украйна у нас се обръща към уважаваните български медии с призив да прилагат премерени подходи в информационната политика на редакциите при осветляването на руската агресия срещу Украйна и окупацията на украинския Кримски полуостров.

С оглед на опитите на някои журналисти да ретранслират фалшиви новини и ключови тези на руската пропаганда, от украинското посолство подчертават:

- Автономна република Крим не е била "подарена" на Украйна. Прехвърлянето на "Кримската област от РСФСР в УССР" е осъществено на 19 февруари 1954 г. Основната причина за такова решение е необходимостта от икономическо възстановяване на Крим след неуспешната сталинска политика, депортирането на кримските татари през 1944 година от Крим в Сибир.

Отделно от посолството подчертават, че жертви на сталинския терор през 1944 година в Крим са станали хиляди етнически българи. Обосновката за приемането на такъв Указ е била формулирана като "териториалната гравитация на Кримската област към Украинската ССР, общата икономика и тесни стопански и културни връзки между Кримската област и Украинската ССР". Украйна е превърнала разрушен от световната война, депортации и лошо управление на новите колонизатори Крим в процъфтяващ туристически регион.

- според украинското посолство т. нар. "референдум" в Автономна република Крим на 16 март 2014 г. не е бил "волеизявление на гражданите", а военна специална операция, планирана предварително. Потвърждение за това е издаването на руски медал "За освобождението на Крим" - 20 февруари 2014 г.

- От началото на въоръжената агресия срещу Украйна през март 2014 година Русия е нарушила 407 международни двустранни договора и 80 международни многостранни договора, преди всичко това е нарушение на Устава на ООН.

- брутално нарушение на международните норми, систематични нарушения на правата на човека, дискриминация на кримските татари и етнически украинци в окупирания Крим са осъдени от Общото събрание на ООН с приемането на резолюциите "Положението с правата на човека в Автономна република Крим и град Севастопол (Украйна)" от 19 декември 2016 година, и "Положението с правата на човека в Автономна република Крим и гр. Севастопол (Украйна)" от 19 декември 2017 година, и "Положението с правата на човека в Автономна република Крим и гр. Севастопол (Украйна)" от 22 декември 2018 година.

- през декември 2018 година канцеларията на Прокурора на Международния съд в Хага квалифицира въоръжената агресия на Руската федерация като "международен въоръжен конфликт между Украйна и Руската федерация, който възникна не по-късно от 26 февруари 2014 година". До ситуацията в Крим остава прилагано право на международните въоръжени конфликти и след 18 март 2014 г., защото в Крим и Севастопол всъщност е запазено състояние на окупация.

- Украйна има международно признати държавни граници, а също така е една от страните-основатели на ООН, от 1945 година УССР е представена в ООН отделно от СССР.

- От посолството твърдят, че в Украйна няма дискриминация на "рускоезични". Приет е Закон на Украйна за държавния език през април 2019 г. Законът не дискриминирал езиците на националните малцинства и чуждите езици на територията на Украйна. В същото време задачата на закона била да премахне остатъците от дискриминационния подход към украинския език, който е ехо от епохата на Руската империя и СССР. Защото украинският език по време на Русия и СССР е бил забраняван многократно. 

За финал на коментара посолството на Украйна подчертава благодарността на украинския народ към България за последователната подкрепа на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украинската държава, непризнаването и осъждането на престъпната руска окупация на Автономна република Крим, както и отделни райони на Донецка и Луганска област.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини