От х:

Днес в x:

Гребци пътуват по Марица от Димитровград до Свиленград

    80 километра ще изминат за три дни от Димитровград до Свиленград по вода запалени гребци.

    За пета поредна година читалището в димитровградското село Райново и "Воден клуб"-Хасково организират поход по река "Марица" с каяци. В похода се включиха любители на водните спортове от Нова Загора, Пловдив, Хасково и др.

    Гребците стартираха на 5 юли от Железния мост в Димитровград.

    Участниците в похода гребат до неделя включително на три етапа. Първия етап -от Димитровград до село Райново, където е и сборният им пункт и техния лагер, гребците са изминали около 20 км. по вода.

    Днес протича вторият етап, който тръгна тази сутрин от село Райново и ще приключи в Харманли. Там каяците ще "пренощуват" под охрана до утре сутрин. 

    Преходът днес ще продължи около 5-6 часа, според участниците, а разстоянието, което ще изминат, е около 30 км. В късния следобед гребците ще бъдат извозени от Харманли отново до село Райново, където организаторите от НЧ “Марица” са подготвили празник. На забавата ще бъде изпълнени автентични нестинарски танци от известния нестинар Костадин Михайлов от с.Бродилово, който ще танцува под съпровода на оркестър от с. Българе. Народни песни от Тракия ще представи Тенчо Тенчев, а за гостите на събитието са подготвени и различни кулинарни изненади. Присъстващите на празника ще бъдат гостени с агнешка гозба от прясно месо по рецептата, спечелила наградата за най-вкусна агнешка гозба на провелия се традиционен готварски събор в селото тази година, състоял се на 20-ти април.

    Третият, последен етап на водния поход, ще се състои утре в неделя, когато ще бъде преплувано разстоянието от около 30 км. от град Харманли до граничния град Свиленград, с което ще приключи традиционния 5-ти пореден воден поход, организиран от Райновското читалище.

    Каякът представлява малък, лек, относително тесен плавателен съд. Задвижва се от човешка сила с помощта на едно двулопатково гребло. Каяците, с които се превзема разстоянието от Димитровград до Свиленград, са двуместни.

    Дисциплината кану-каяк е официално признат олимпийски спорт от 1936 г. Неговата история стартира от ескимосите, които ги изработват, като съшиват и надяват кожа на дърво или скелет на кит. С тях те ловуват. Съвременният каяк се използва за воден туризъм и в зависимост от конструкцията си, може да се използва в реки (гребен слалом), езера (водно родео) или морета (експедиции, воден туризъм).

    Предпочитаният материал за изработка е пластмасата, защото каякът трябва да е лек и маневрен, но се изработват и от дърво, карбон, кевлар и други материали с цел подобряване плаваемостта на каяка.

    Каяците са приспособени за военни нужди по време на Втората световна война. В днешни времена каяка се използва главно за туризъм и спортни състезания.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      65
      65898709
      5 -1
      15:21, 6 юли 2019
      Гемията представлява доста тежко направено от дърво
      с което едно време са пренасяли стоки от Пловдив до Адрианопол ,
      преди река Марица да се затлачи с боклук и отпадни води от двукраките хайвани :)))
    • 2
      Ге
      Георги
      5 -1
      22:15, 6 юли 2019
      Гребци по течението !
    • 3
      По
      Попов
      4 -1
      07:49, 7 юли 2019
      Тва в тоя клуб сигур не гербът много често.....
    Последни новини