От х:

Днес в x:

Над 400 самодейци се надпяват и надиграват на Националния тракийски събор в Кърджали днес

    Над 400 самодейци от Тракия и Родопите се надиграват и надпяват на 21 Национален тракийски събор „Кърджали 2019” в парк „Простор”. Потомци на бежанците от Източна и Западна Тракия,  жители на Кърджалийско, Пловдивско, Хасковско, Димитровградско се включиха в събора.Обект на специално внимание бяха децата самодейци. Те първи излязоха на сцената. Откри детска фолклорна група „Звездица” от читалище „Тракия 2018” и Тракийско дружество „Димитър Маджаров”-Кърджали. Деца от читалището, от СУ”Йордан Йовков”,  Общински детски комплекс-Кърджали, Крумовград, Припек, Тихомир предизвикаха бурните аплодисменти на публиката. Наред с подрастващите имаше и ветерани. Впечатлиха със сто и петдесет годишните си автентични носии, жени от село Крепост, Димитровградско.

     Съборът бе открит от председателят на Тракийско дружество „Димитър Маджаров”-Кърджали  инж.Яни Янев. Той подчерта , че днес журито е под председателство на акад.Крум Георгиев, носител на Световен Оскар за фолклор, роден и живял в Кърджали. Съборът протича в рамките на комуникационната стратегия и инициативата „Багри от Тракия и Родопите в палитрата на Европа” и се подпомага от Министерството на културата. Самодейци представят детайлно Източните Родопи. Участници има от Крумовград, Момчилград, Златоград, Джебел, Тихомир, Черничево и др.

      Гости на проявата бяха председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, зам.-областният управител Севда Камбурова, зам.-кметът Веселина Тихомирова,  ген.Нонка Матова и др.

      В приветствието си Цвета Караянчева посочи, че от 10 години не е пропускала Национален тракийски събор в Кърджали. Тя изрази радостта си от младостта и багрите, поемащи и продължаващи традициите. Аз съм потомка на тракийци. Ние винаги сме предавали багри и танци от поколение на поколение , подчерта председателят на парламента. Помним ли миналото имаме бъдеще, категорична бе тя.

      Приветствие от името на областният управител Никола Чанев поднесе Севда Камбурова. Днес сърцата и очите ни се пълнят с багри, със самобитната култура на Тракия и Родопите. Докосваме се до автентичния фолклор, съхранил националния дух, подчерта Камбурова.

      Веселина Тихомирова приветства самодейци, гости и публика от името на кмета на Община Кърджали инж.Хасан Азис. Тя посочи, че всички сме любители на фолклора и трябва да го пазим. Днес на този празник слънцето е по- снизходително към нас, тревата е по-зелена,а водата по студена, отбеляза Тихомирова.

    Участниците получиха грамоти от председателя на Тракийско дружество „Димитър Маджаров” инж.Яни Янев.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини