От х:

Днес в x:

Възмущение в Европа и бойкот заради връщането на Русия в ПАСЕ

Депутатите, които гласуваха за връщането на Русия в ПАСЕ, ценят руските пари повече от принципите, заяви председателят на мониторинговата комисия на организацията - британският представител Роджър Гейл.

Гейл, който гласува против възстановяването на правомощията на руската делегация, допълни, че сутрин може да се гледа в огледалото, но не знае как го правят колегите му, които са гласували "за", погазвайки принципите.

Вълна от подобни реакции последва в цяла Европа, а делегациите на седем страни се оттеглиха от заседанията на ПАСЕ, като взеха решение да предприемат общи действия по случая.

С гласуване в нощните часове Русия беше върната на заседанията, въпреки че не е изпълнила нито едно от поставените условия, след като правомощията и бяха отнети през 2014 г. заради анексирането на Крим.

Сред гласувалите "за" е и българският депутат Пламен Христов от партия "Воля". Останалите ни представители на заседанието - Джема Грозданова (ГЕРБ), Милена Дамянова (ГЕРБ), Красимир Богданов (Обединени патриоти) и Джейхан Ибрямов (ДПС) се въздържаха. Отсъстваше представител на БСП.

Като аргумент за отстъплението през Москва беше посочено, че така ще бъде дадена подкрепа на руските граждани, за да могат да защитават правата си. Германският външен министър Хайко Маас определи връщането на Русия като "добра новина за гражданското общество" в страната.

В отговор руският опозиционер Гари Каспаров излезе с гневен коментар в Туитър.

"В името на руската гражданско общество, принудено да живее в чужбина, fuck you. Успокоявайки диктатора и възнаграждавайки агресията ще направите нещата по-лоши, както винаги и ставало." - написа Каспаров.

Той наречен позорен факта, че дори 8 от общо 10 холандски депутати са гласували за връщането но Русия, въпреки че "198 холандци бяха убити от Русия на полет MH17".

"Европейските депутати, които гласуваха за връщането на руската делегация в ПАСЕ, трябва по-настойчиво да бъдат канени в Донбас, за да видят истинската същност на руската агресия", призова Ивана Климпуш-Цинцадзе - вицепремиер на Грузия по европейската и евроатлантическата интеграция.

"Като видят истинската същност на агресора, ще се отнасят по-различно към страната, чиито вноски (в бюджета на ПАСЕ - б.р.) са нищо в сравнение с разрушенията, които тя нанася." - написа грузинската представителка в Twitter.

ПАСЕ рискува да прекрати съществуването си, тъй като загуби своята значимост - предупреди Андерс Аслунд, експерт от Атлантическия съвет.

"Съветът на Европа има само една функция: да защитава правата на човека и върховенството на закона. Днес той погази тази своя функция. Следователно впоследствие може да прекрати работата си." - посочи Аслунд.

Президентът на Естония Керсти Калюлайд на свой ред определи решението като позорно.

"Нито една от причините, по които Русия беше лишена от право на глас, не е изчезнала." - напомни тя.

Последиците от решението на ПАСЕ може да бъдат толкова пагубни, колкото сговора в Мюнхен през 1938 г., довел до избухването на Втората световна война, предупреди бившият секретар на украинските спецслужби Олександър Турчинов.

"РФ продължава политиката на насилие, убийства и терор. Нещо повече, ситуацията се влошава - с бързи темпове се милитаризира Крим, агресията се разпространява в Черно и Азовско море, задържани са украински кораби и военни моряци. Край руско-украинската граница е концентрирана многохилядна военна групировка, готова за настъпление. На този фон нашите европейски "приятели" вземат решение за връщане на руската делегация в ПАСЕ." - обобщава Турчинов.

След решението за връщането на Русия делегациите на Естония, Грузия, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Украйна в ПАСЕ заявиха, че се оттеглят от заседанията на организацията, за да се консултират с националните се парламенти и правителства за бъдещите действия, които да предприемат. Седемте делегации се споразумяха да действат съвместно.

"Безусловно, възстановяването на правата на руската делегация без Руската федерация да изпълни (...) изискванията на Асамблеята противоречи на основните ценности на Съвета на Европа и неговия Устав." - се казва в съвместно изявление на седемте страни.

"Днес ние, делегатите на нашите нации, нямаме никакъв отговор за нашите граждани как Съветът на Европа защитава правата им, ако той се интересува повече от благополучието на агресора, отколкото на жертвите на агресията и репресиите." - се казва още в текста.

Редица европейски медии излязоха с остро критични анализи във връзка с решението на ПАСЕ.

"Съветът на Европа продаде душата си", коментира швейцарското обществено радио SRF.

Сайтът EU Observer подчертава, че решението на ПАСЕ влиза в пряко противоречие с решението на ЕС за продължаване на санкциите срещу Москва.

"Позволявайки на Русия да се върне, Съветът на Европа извършва колективно самоубийство", се казва в статия на френския "Le Monde".

Холандското издание "NRC Handelsblad" посочва, че връщането на Русия няма нито правно, нито политическо, нито морално оправдание.

"Привържениците на връщането на Русия в ПАСЕ казват, че без него 140 милиона руски граждани биха останали без защита на техните права Европейския съд по правата на човека. Но мълчат за това, че самата Русия демонтира тази защита още през 2015 г., когато прие закон, според който Конституционния съд на РФ решава дали Москва да изпълнява решенията на международния трибунал." - пише изданието.

Резолюцията за връщане на правото на глас на Русия беше приета със 116 срещу 62 гласа. 15 депутати се въздържаха.

"За" гласуваха: 1 депутат от Андора (1 се въздържа), 4 от Армения, 5 от Австрия, 6 от Азербайджан, от Белгия - 2 (4 се въздържаха, от България - 1 (4 въздържали се), от Швейцария - 3 (1 против), от Кипър - 2, от Германия - 8 (2 против), от Дания - 1 (1 против), от Испания - 5 (1 въздържал се), от Финландия - 5, от Франция - 13 (1 против), от Хърватска - 1 (1 против, 3 въздържали се), от Унгария - 4, от Ирландия - 3 (1 въздържал се), от Исландия - 2, от Италия - 15, от Лихтенщайн - 1 (1 против), от Люксембург - 3, от Малта - 1, от Холандия - 3 (3 против), от Норвегия - 5, от Португалия - 2, от Сърбия - 6, от Швеция - 3 (3 против), от Сан-Марино - 2, от Турция - 7 и от Великобритания - 2 (13 против).

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини