От х:

Днес в x:

ВМРО: Учебници славят Ахмед Доган, редом до Радой Ралин, и Софи Маринова като велика музикантка

Изображение 1 от 2

    Министерството на образованието и науката да изготви доклад за учебното съдържание на всички учебници. Те да бъдат прегледани за неточни факти, манипулации и продуктово позициониране. Това поискаха депутатите от ВМРО от министъра на образованието Красимир Вълчев в изявление пред медиите в парламента.

    В същото време от ВМРО искат пълна информация за това как и какво ще залегне в изучаването по история на България. Те искат и ревизия на всички учебници, за да се види как е застъпено патриотичното възпитание.

    Воеводите изразиха учудването си, че министърът на образованието Красимир Вълчев се е задействал бързо относно „периода на реалния социализъм след Втората световна война“, докато в същото време коалиционните партньори чакат вече близо година резултата от поисканата от пълна ревизия на съдържанието на всички учебници. Доц. Милен Михов отбеляза, че за първи път министърът на образованието се намесва в учебното съдържание, което поначало е отговорност на държавата.

    И ние трябва да кажем, че постъпката на министъра е нещо ново. Дълго време от МОН ни убеждаваха, че държавата не може да цензурира обучението и учените, авторите на учебници, имат пълната свобода да формират тяхното съдържание. Затова ние приветстваме дейността на министъра, заяви заместник-председателят на просветната комисия в Народното събрание Михов.

    Историкът от ВМРО обаче изрази недоволство, че текстът на спрягания учебник по история за 10-и клас изобщо не е достъпен и не може да бъде прочетен. Ето защо ние си запазваме правото да предизвикаме дебат сред професионалните среди за съдържанието и на други теми и периоди, каза доц. Михов, като даде за пример борбите на българите в Тракия и Македония през 19-и век.

    Преди повече от 10 месеца ние повдигнахме въпроса за ревизия на учебното съдържание на всички учебници. И повод за притеснение бяха многото примери от учебните пособия, каза Михов. Една от целите е съхраняването на българския национален дух.

    Припомням, че в учебника по „Човек и общество“ Ахмед Доган е редом до имената на Радой Ралин и Блага Димитрова. Съществуваха и редица недомислици, свързани с османското присъствие, отчете патриотът. Той посочи въпросник за тест за учениците от 5-и клас, който им посочва като верен отговор Софи Маринова за музикант, прославил България по света. В областта на музиката аз се сещам за Гяуров, Борис Христов, Теодосий Спасов, но Софи Маринова някак си ми убягва от съзнанието, че е прославила българското музикално изкуство по света, заяви Милен Михов.

    Поставяме следния въпрос - настояване МОН да изготви доклад за осъществената проверка на съдържанието на всички учебници. Този доклад да бъде внесен в комисията на образование в НС и да се предприемат мерки спрямо издателите. Време е темата за учебното съдържание да бъде затворена и да се изпълнява законът, че образованието и текстът в учебниците да съхранява и утвърждава българския дух, завърши темата Михов.

    Източник: asenovgrad.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Бъ
      българин
      3 0
      07:33, 28 юни 2019
      пародии,аномалии,напълно изкривена държава.Доган -троянски кон ,престъпник ,агент Сава,вместо в затвора и конфискация в учебниците като пример за остап бендер. търпи още народе.
    Последни новини