От х:

Днес в x:

Осъдиха две непълнолетни момичета от ПМГ „Иван Вазов“ за хулиганство, после ги наградиха

    Днес в районен съд Димитровград се проведе симулативен процес. Той се разигра от ученици на ПМГ „Иван Вазов“, като учениците бяха на всички позиции в съдебната зала.

    Заседанието на младежкия съд бе наблюдавано и напътствано от димитровградските съдии Огнян Гълъбов и Иван Маринов. Инициативата се проведе като част от националната образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.   

    Темата, за която се бяха подготвили учениците, бе за разиграла се ситуация на беседка до блок в Димитровград, която е напълно реална от ежедневието.

    На беседката на ул.Капитан Петко Войвода са се настанили младежи, които привечер озвучили района с висока музика и викове, след което 3-ма души от блока - Пламен, Ивайло и Иво, излезли и се опитали да изгонят непълнолетните младежи, като твърдели, че беседката е тяхана собственост и те нямат право да седят на нея.  Избухва скандал между двете групи и едно от момичетата - подсъдимата Деница, започнала да напада и обижда гражданина Пламен, след което го съборила на земята. Тогава бива повикана полицията, която пристига, докато Пламен е още на земята и двете полицайки Йоана и Славея се намесват да прекратят скандала. След намесата на служителките на реда, Деница агресира и бута една от полицайките със заплахи към тях, че ще бъдат уволнени, защото баща й бил голяма работа. Двете момичета, Денис и Деница, биват отведени в местното РУ.

    Процесът бе открит от младата съдийка Лилия, а с встъпителни думи започна да говори представителят на прокуратурата, пред съда се изправиха и двете подсъдими момичета и всички свидетели, участвали в импровизираната свада.

    Заседанието на съда продължи над час и след събеседване на съдийския състав, приключи с присъди за двете подсъдими, които бяха наказани с месеци пробация и обществено полезен труд.

    След приключване на импровизирания процес, съдиите Огнян Гълъбов и Иван Маринов изразиха своето възхищение от добрата подготовка на учениците и добре разиграния съдебен процес.

    Организатор за поредна година на тази инициатива е Висшия съдебен съвет, като по този начин младите хора могат да се запознаят с работата на съда, прокуратурата и адвокатите. Младежите разбират колко е напрегната работата на служителите на Темида и че да си съдия озаначава непрестанно да се самообразоваш и то не само в юридическите документи, но и в различни насоки, като психиатрия, психология, медицина, математика и други науки. Съдиите изразиха надежда, че отново ще се срещнат с младежите в съдебната зала, но те вече да бъдат защитници на правосъдието.

    Учениците получиха и награди за благодарност, които бяха грамоти, копия на конституцията на Република България и една обща награда  оузвучителна уредба, която да използват за весели поводи. И шеговито завършиха с призив към младежите да внимават да не се наложи да влязат в съда като обвиняеми заради противообществени прояви и съда да си прибере уредбата, като веществено доказателство.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини