От х:

Днес в x:

Билките - дар от Бога и как да излекуваме диабета

    Народно читалище "Култура-2002" и градска библиотека "Пеньо Пенев" организираха среща разговор с признатия димитровградски пчелар и билколечител Петър Шарков.

    Петър Шарков е на 82 години и е автор на 14 книги, които са посветени на лечението от природата с народната медицина. Неговите трудове вече не могат да се открият на книжния пазар, но за сметка на това местната градска библиотека разполага с техни екземпляри и заинтересованите могат да получат ценни съвети за своето здраве от тях.

    Призванието на Шарков е да помага, като прилага лечение с билки и мед. Повечето от знанията си той е получил от своето семейство, в което почти всички са били билколечители от Пиринския край, където той е израстнал в село Гайтаниново, намиращо се между 3 връха. Още от дете той е започнал да изучава природата и билките, под напътствията на своите дядо, баба и майка, които били посветени да помагат на хората чрез народни лекове. Останалата част от знанията си той е придобил с годините, като и днес продължава да записва в своя дневник лекове за всевъзможни болести и болежки.

    Петър Шарков твърди, че един от най-добрите природни лекове е пчелното млечице - няма по-голям цяр от него, заявява лечителят. Другият пчелен продукт, който действа изключително добре на организма, е клеевата тинктура. Клеевата тинктура я препоръчва за укрепване на организма преди зимния сезон, когато започват простудните и вирусните болести. Неговата препоръка, за да се отървем от зимните болести, е 2 седмици да приемаме лека, тинктурата от клей лекува и парадонтозата, като се приема по 3 дена 2 пъти в годината.

    Лечителят има и рецепти за справяне с диабета, той разказа как е лекувал хора с лека си от диви кестени, а безотказната рецепта на лечителя е:

    33 броя узрели диви кестена, които се счукват и кората им се премахва, се смесват с домашна гроздова ракия над 65 градуса и така престояват 40 дни на тъмно. Лекът се приема, като първите 2 дни се пият 3 пъти по 20 капки, за да привикне организма и да се усети дали няма странични ефекти, като след това дозата се увеличава на по 30 капки. При различните хора резултатът идва по различно време, като трябва да се следи нивото на захарта в организма, но според лечителя средно до 10 дена кръвната захар се нормализира.

    Друг лек на лечителя за същата болест е пиенето на вода, която е престояла на около 30 см. от пчелен кошер, която по този начин се е йонизирала и лекува диабета.

    Как можем да се лекуваме при проблеми със ставите препоръча още Петър. За вода в коляното и щракаща става, лечението може да се извърши с отрова от пчели. Лековитата доза е ожилване от 9 пчелички на проблемното място, но само ако не сте алергични към тяхната отрова. Първия ден хващате 1 пчеличка и я провокирате да ви ужили на болното място, почивате 1 ден и после изтърпявате ужилване от още 2, пак почивате ден и после още 3, след ден почивка отново 1 и след още един ден повтаряте процедурата с още 2. Според лечителя така години наред ще забравите за болките.

    Организаторите се бяха постарали да предоставят и букет от билки, който бе раздаден на гостите на събитието. Шарков каза по няколко думи за всяка от тях и за какво може да се използва:

    Троскот - изпозва се при проблеми в храносмилателната система

    Еньовче - помага при ревматични болки, висока температура, ще помогне за пристъпи на епилепсия, цистити, бъбречни болки, язва и др.

    Маточина - успокоява нервната система и помага за добър сън

    Златна пръчица - помага при камъни в бъбреците и подобрява перисталтиката

    Жълт кантарион - тази билка се бори с възпалителните процеси в организма

    Бял равнец - това е билката, която лекува хемароиди

    Лечителят препоръчва ежедневната консумация на качествен пчелен мед по около 60 грама на ден, за поддържане на добро здраве и двойно по-висока доза при здравословни проблеми.

    Петър Шарков препоръчва чайовете да се подслаждат с мед, но той да се слага чак след като чая изстине и неговата температура е под 40 градуса, защото при над 40 градуса меда загубва по-голяма част от лечебните си свойства. Чайовете могат да се правят както от изсушени билки, така и от пресни, и това не повлиява на качествата им.

    За всяка болест има билка казва той, но не отрича значението и на класическата медицина - тя може да се комбинира спокойно с народната медицина, като лекарското наблюдение при по-сериозни здравословни проблеми е препоръчително.

    За края на срещата родния лечител показа и друга своя страна и неговия метод за лекуване на душата. Той от ранните си младежки години има дарбата да свири, свирил е на много инструменти, но негово призвание е свирката. Той сам изработва свирките си, които впоследствие подарява на приятели. Той изсвири пред насъбралата се публика свое авторско производение.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини