От х:

Днес в x:

ДПС се отметнаха за партийните субсидии, ГЕРБ продължават

След промяната в позицията на ДПС за финансирането на партиите ГЕРБ продължава да се придържа към предложението на Министерския съвет, а именно субсидията да е 1 лв. на действителен глас. Това коментира в интервю за бТВ депутатът от групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

След като първоначално предложи формулата за нулева субсидия и отворено финансиране от гражданите и бизнеса, вчера внезапно ДПС обяви, че предлага субсидията да остане 11 лв., колкото е сега.

ДПС имат едно писмено внесено предложение, то е гласувано на първо четене и е получило одобрение от Комисията по бюджет и финанси, каза Атанасова. Ако има някаква промяна, по пътя на предложенията между първо и второ четене (новото предложение - бел. ред.) би могло да стане факт," добави тя.

"Странно е за мен, че ставаме свидетели на пазарлъци с работодателя. На нас работодател ни е българският народ, който ясно и категорично е заявил своето мнение", каза депутатът от ГЕРБ припомняйки референдума през 2016 г., в който 2.5 млн. души гласуваха за субсидия от 1 лв. "БСП и ДПС през ден променят позицията си", каза тя.

ДПС обяви за приоритет партийната субсидия да остане 11 лева, предложението да се намали до 0 или 1 лев е несъстоятелно. Това каза заместник-председателят на групата на ДПС в парламента Йордан Цонев по БНР. Той обясни, че ДПС е против финансирането на партиите с пари от бизнеса, но са направили това предложение, защото предложението на ГЕРБ е било само за намаляването на субсидията до 1 лв., а сега съществуващата забрана за финансиране от икономически субекти оставала. 

Цонев обърна внимание, че партиите, които "къде тихо, къде явно подкрепиха референдума", като БСП не дават предложения и мълчат. Според него, ако ДПС не са се намесили в петък, е щяло да бъде гласувано предложението на Борисов. Официалната версия на ГЕРБ за отлагането на гласуването в петък беше, че не е бил готов докладът на бюджетната комисия, която заседава в четвъртък. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви тогава, че той е поискал отлагането, докато не бъде обсъдена промяната на коалиционен съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

"Когато две партийни програми се доближават и изпълняват, е нормално обществото да смята две партии за по-близки", коментира Йордан Цонев изказванията, че ДПС и ГЕРБ са в коалиция.

Според Сидеров партиите можели да си върнат доверието без субсидии.

Ако партиите се лишат от субсидии, то някак си може да върнат доверието на хората към политиците, каза в същото предаване на БНР "Неделя 150" лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той припомни, че партията му е внасяла проекторешение да се премахнат субсидиите, което трябвало да бъде обвързано с възможност партиите да се рекламират и да пропагандират своите идеи, "защото политическият пазар е пазар на идеи в медиите без заплащане". Това са основните пера, особено по време на кампания, за които изхарчват парите на партиите", обясни Сидеров. Той каза, че "Атака" е "за" махането на субсидиите.  

"Гласувахме миналата седмица "за" в залата. В петъка трябваше практически да се оформи промяната в бюджета. Там вече дадоха заден от ГЕРБ, защото имаше някакви разговори с НФСБ без наше участие", каза Сидеров. Той не вижда причина за промяна. Сидеров предположи, че преди седмица коалиционните му партньори са гласували на първо четене "за", защото са "се надявали, че няма да се съгласува и няма да стане".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Tr
    truth
    0 0
    11:52, 24 юни 2019
    Това недоразумение с лапане на пениси политическа кариера направи.
Последни новини