От х:

Днес в x:

Антикорупционният фонд сезира ДАНС, прокуратурата и НАП за ТЕЦ-а на Доган

Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) сигнализира Държавна агенция „Национална сигурност”, Министерство на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заради решение на държавно дружество да заплати милиони левове за студен резерв на „ТЕЦ Варна“ ЕАД, чиято техническа изправност е под въпрос, с което се предпоставя и евентуална заплаха за енергийната сигурност, като част от националната сигурност на България.

Сигнализирани са и Национална агенция за приходите (НАП) във връзка със съмнения за избягване на данъци при придобиването на ТЕЦ-а от почетния председател на ДПС, Ахмед Доган, през август 2018.

“Задълбоченият анализ на историята на „ТЕЦ Варна“ – от приватизацията през 2006, до 2017, когато нов собственик става варненска фирма без никакъв опит в енергетиката, до август 2018, когато г-н Доган купува мажоритарен дял – поражда редица тревожни въпроси за възможността на държавните институции да защитават обществения интерес в ситуации, в които са намесени съществени материални интереси на влиятелни лица“, заяви Бойко Станкушев, директор на АКФ.

Според него в четирите сигнала до институциите са обобщени част от съмненията и въпросите по темата.

"Настояваме за обстойна проверка на целия казус“, каза още Станкушев.

"Отговорност за разпределянето на студеният резерв – мощности, които стоят в готовност и се активират само при нужда, за да компенсират резки скокове в потреблението на електроенергия – носи Енергийният системен оператор (ЕСО), пише АКФ и напомня, че през февруари 2018 г. "без ясен мотив" е сменено цялото ръководство на ЕСО. Новото обявява търг за рекордните 570 МВт мощности студен резерв за летния сезон на 2018 г. при положение, че студеният резерв през зимата е обичайно 700 МВт.

След внезапен отказ от държавната „ТЕЦ Марица Изток – 2“ от вече спечелен след търг договор за предоставяне на студен резерв, ЕСО избира „ТЕЦ Варна“. От този и последващи търгове през 2018 г. на централата са платени 2,8 млн. лв. за май – юли 2018 г. и 24,9 млн. лв. за август – октомври 2018 г. само за осигуряването на студен резерв.

ТЕЦ-ът е получил и допълнителни плащания в неизвестен размер за активиране на студен резерв, пише още АКФ.

Оттам обясняват и откъде идват съмненията им в техническата изправност на ТЕЦ "Варна":

1. На 05.09.2017 г. КЕВР разрешава на „ТЕЦ Варна“ да изведе от експлоатация енергийни блокове № 1, 2 и 3. Към момента варненската ТЕЦ е лицензирана да произвежда електрическа енергия чрез оставащите три енергоблока, а от тях само за енергоблок №6 има публично разпространена информация, че е преминал необходимите тестове и може да функционира безопасно като източник за предоставяне на студен резерв.

2. В отговор на журналистически въпрос през май 2019 г. ЕСО заявяват, че „не са извършвали проверки на място в ТЕЦ „Варна“ за експлоатационна годност на съоръженията, тъй като нямат подобни задължения съгласно българското законодателство.

3. В началото на 2019 г. ТЕЦ "Варна“ открива процедури за възлагане на обществени поръчки за ремонт на блок 6. Съгласно обосновката на поръчките, ремонтите на блок 6 са изключително спешни поради значителни пробиви и критично изтъняване на елементи от котелната система, вече довели до поредица от принудителни спирания на блока и неуправляемост на процесите. Според ръководството на ТЕЦ-а, тези обстоятелства сочат на не добра експлоатационна надеждност и потенциално системно авариране на котела по време на работа в бъдеще. Това на практика означава невъзможност да бъдат изпълнени договорните отношения със системния оператор. Впоследствие, ръководството на ТЕЦ-а отлага ремонтите за 2020 г. поради икономическа нецелесъобразност.

Неясно остава как „ТЕЦ Варна“ планира да изпълни задълженията си към ЕСО до 31.07.2019 г. при положение, че единственият енергоблок, с който е могло да направи това, е „неуправляем“, според преценката на самото дружество, коментират от АКФ. Неясно е и как ТЕЦ-а изпълнява лицензионните си задължения за използване на енергийни обекти, отговарящи на нормативните изисквания за безопасна експлоатация и за опазване на околната среда.

В края на юни предстои нов търг за студен резерв за следващ едногодишен период. От Фонда се опасяват, че ако ТЕЦ "Варна" спечели новия търг, рискът за енергийната сигурност на страната ще се увеличи при положение, че ЕСО не проверява експлоатационната годност на кандидатите за студен резерв и спешните ремонти на блок 6 са отложени за 2020 г.

АКФ призовава енергийните институции да се произнесат относно съмненията за ниска експлоатационна годност и неизпълнение на лицензионни задължения на варненския ТЕЦ и при нередности да дадат задължителни предписания, да наложат принудителни административни мерки и административни наказания. Призовават и ДАНС да провери и гарантира, че не налице опасност за енергийната и екологичната сигурност, като съществен елемент на националната сигурност на страната. От Фонда се обръщат към НАП с искане за проверка на сделките между свързани лица в механизма на придобиване на „ТЕЦ Варна“, реалните плащания и произхода на средствата за извършването им, както и заплащането на дължимите данъци.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини