От х:

Днес в x:

Музеят събира старо Хасково във фотоалбум

Изображение 1 от 3

    Албум със снимки от старо Хасково подготвя Регионалният исторически музей по поръчка на общината. Финансирането за изданието е осигурено от местната администрация.

    Повечето снимките в албума са на фотографа, роден през 1870 година в Хасково Григор Пасков. Те са част от фонда на музея. Любопитното е, че авторът им е първият български фотограф, който работи за National Geographic. Григор Пасков отваря и първото фотоателие и книжарница в Хасково. В продължение на години в София работи със съгражданите си проф. д-р Асен Златаров и първия български модерен книгоиздател Александър Паскалев.

    В музеят имат като награда и финансиране от 5 хил.лв. за разработването на нови нива на забавно-опознавателната игра "Търсачи на съкровища". Разработката на историкът от РИМ Милен Вълчев и на пиара на музея Антония Петрова е сред отличените три проекта през тази тази година от Фондация „Америка за България“ с наградата "#вмузеясме". Играта, която е на български и английски език в момента е с три нива на трудност. Целта й е играейки децата да участ историята и да набират информация и за артефактите в музея.

    Финансирането от наградата ще бъде използвано за разработването на други образователни проекти в музея.

    "Търсачи на съкровища" е получила добра оценка и финансиране за надграждането й и от Министерството на културата по програмата “Музеят, като образователна среда“. Сумата отпусната за това е 6 хил.лева. С нея ще бъдат разработени нови нива на сложност на играта, които ще са за деца 10-годишна възраст. Ще бъдат издадени и луксозни пътеводители и въпросници за играта. А играчите ще получават значки и дипломи за преминато ниво.

    Ще бъдат разработени и нови въпроси в играта, които да учат децата как да използват историческите извори и да създадат навици у тях как да ги цитират, поясни Милен Вълчев.

    "Търсачи на съкровища"/ "Treasure hunt" е играна от много от учениците от Хасково, за нея са идвали и деца и от други населени места на областта, а в английския си вариант е била забавна за деца от т Турция, Гърция, Румъния и Франция.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини