От х:

Днес в x:

Невронна мрежа променя казаното в заснето видео

Монтажът на заснетия филм не е лесен процес. Дори и една неправилна реплика може да стане причина за ново заснемане на сцената или за сложни режисьорски манипулации върху готовия материал. Разработените съвсем нови алгоритми с елементи на изкуствен интелект изговарят необходимите фрази по такъв начин, че зрителите не могат да забележат намесата.

Учени от Станфордския университет създадoха специален алгоритъм за редактиране на звуковата пътечка с помощта на въвеждането на обикновен текст. Приложението използва речевата информация на конкретния актьор от предишни филми или от специално заснетите за тази цел клипове и добавя необходимите детайли за движението на устните. Приложението дава възможност с помощта на обикновена текстова обработка да се добавят думи, да премахват ненужните и да се добавят изцяло нови реплики, при това незабележимо за зрителите.

Ако актьорът каже репликата си с грешка или грешки, корекцията става с помощта на клавиатурата. Технологията за машинно обучение Neural Rendering сглобява правилната дума от други думи или части на думи, произнесени в други сцени от филма. За обучението на изкуствения интелект е достатъчно видео с артиста с продължителност не по-малко от 40 минути.

„За съжаление, технологиите от подобен тип винаги ще привличат лоши актьори. Но от друга страна, тази технология ще доведе до създаването на нови полезни приложения за редактиране на видео и създаване на съдържание“ – каза Охад Фрид, доктор на науките и ръководител на проекта.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини