От х:

Днес в x:

Дивото къмпингуване възможно, но в несъществуващи зони. За разлика от дивото застрояване

Депутатите окончателно одобриха промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които въведоха законова възможност за диво къмпингуване, но при определени условия.

Според промените извън територията на морските плажове и местата за официално къмпингуване ще може да се създават зони, в които е разрешено временното разполагане на палатки, кемпери и каравани.

Вносителят на промените е народният представител от ВМРО Искрен Веселинов, който определи промените като "една позитивна новина за българските къмпингари". Той съобщи, че предстои да бъде изготвена наредба, която ще определи местата за къмпингуване и ще регламентира глобите. По негови думи санкциите няма да влязат в сила следващите два летни сезона. 

Досега дивото къмпингуване не беше уредено от закона - т.е. на практика беше незаконно, но не се и санкционираше. Неговата официална забрана започна спор между управляващите и опозицията. Докато управляващите са на мнение, че то трябва да е разрешено само на определени от Министерството на туризма, то според опозицията хората трябва да могат да къмпингуват свободно по българското Черноморие. 

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков коментира, че е редно да бъдат определени места, за да се знае кой носи отговорност, ако има оставени отпадъци или нанесени щети. "Ще ви дам един пример с Гърция, където няма как да отидете на неопределено място и да си поставите палатката, кемпера или каквото и да било друго", допълни той. 

Явор Божанчев от БСП обаче отвърна, че според тях предложението е крайно.

"Да, ред трябва да има, но не може да приравним кемпери, каравани и в същото число да сложим палатки. Това на практика означава не ограничаване, а забраняване на свободното къмпингуване. Една тенденция, която в Европа върви на обратно. Промените в Закона за устройството на Черноморието са на път да изкарат на протест и много екологични организации, но това ще стане ясно, когато те бъдат окончателно приети", заяви той. 

Вече два дни текат протести на обединената група независими организации "Бетономорие", която настоява за цялостна оценка на закона за изменение и на самия ЗУЧК и анализ на прилагането му от влизането му в сила на 1.01.2008 г. Нейни представители присъстваха на гласуването на закона днес в пленарната зала и заявиха, че ще продължат с протестите.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини