От х:

Днес в x:

София загуби надпреварата за седалище на Европейската агенция по труда

София изгуби надпреварата за седалище на Европейския орган по труда. Новата агенция на ЕС ще бъде разположена в Братислава, предаде EUobserver. Словакия получи 15 от общо 28 гласа по време на гласуването на срещата на министрите от Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси.

Другите претенденти бяха Никозия (Кипър) и Рига (Литва). Страните от Централна и Източна Европа от дълго време се оплакват за географското разпределение на агенциите на ЕС, голяма част от които са разположени в Западна Европа.

EurActiv отбелязва, че интересът към приемането на новата агенция бе много по-слаб в сравнение с този на 19-те страни, които искаха да приемат Европейската агенция по лекарствата. След решението за Брекзит тя трябваше да напусне Лондон. София също бе сред кандидатите, но беше предпочетен Амстердам.

Според изданието България изглежда беше положила доста усилия при попълването на кандидатурата си. Представила бе подробно описание за всеки критерий, дори времето за път от летището до службата, изискване, което Словакия например, бе пропуснала. София беше готова да предостави три сгради, които да са на разположение още преди началото на дейността на новата европейска структура, предвидено за януари догодина.

България обаче има най-ниските заплати в ЕС. Дипломат, цитиран от EurActiv, отбелязва, че това е било сериозен фактор във връзка със скорошното преместване на Агенцията по лекарствата.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини