От х:

Днес в x:

Радиожурналистът Пламен Асенов представи книгата си „Великите европейци“ в Кърджали

Пламен Асенов, автор на радио поредицата по Радио Пловдив „Великите европейци”, и художникът Александър Гьошев гостуваха в Кърджали и представиха книжното издание със същото заглавие в читалня „Изкуство“ на РБ „Н. Й. Вапцаров“. В представения сборник са поместени 47 очерци на личности, с принос в европейската култура и духовност, от Омир до Тери Пратчет.

Събитието събра читатели и приятели на автора, които бяха дошли да го чуят и да го видят на живо. Факт е, че Пламен Асенов е започнал журналистическия си път именно от Кърджали и то от в. „Нов живот“, където е работил през 80-е години на 20 век. По време на разговора той сподели и своя сантимент към този град, това че има много приятели в него, и че му е приятно да бъде на това място в този момент.

Гостът бе на разположение на дошлите и отговори на всички техни въпроси. Разказа за това как се е зародила идеята да започне тази поредица, защо е включил именно тези личности в предаването си, какви са критериите му, към кого са адресирани предаването и книгата и какво предстои от тук нататък.

Не липсваха и въпроси от страна на публиката, касаещи липсата на български и руски представители в поредицата. По думите на автора това е първата книга от предстоящата 6-томна поредица, в която ще бъдат събрани биографиите на около 400 личности от Стария континент. Предвижда се също предаването да върви още две-три години по радиото.

„Едно от основанията да започнем тази поредица е, че ние българите сме осакатени от към информация за Европа. А това е нашата духовна територия, нашето пространство. Ние не просто сме членове на Европейския съюз – това е административен въпрос. Цялото ни историческо развитие е свързано с Европа, ние сме част от нея“, каза Пламен Асенов.

Той сподели също, че преди да започне да работи по темата си е мислел, че знае за този-онзи по нещо, но се оказало, че когато се захванал да чет, да се рови и да търси детайлите за живота на великите личности, се оказало, че всъщност нищо не е знаел.

„Самият процес на работа за мен е страхотно удоволствие и страхотно обогатяване“, подчерта още авторът. Той не скри идеята си да доведе тази събрана информация до знанието на младите хора и до онези, които са обхванати от евроскептицизъм.

Дискусията, която се получи бе непринудена и сърдечна. Със свое мнение по разискваните теми се включи и художникът на книжното издание Александър Гьошев. Той разказа за трудностите, които са съпътствали работата му като например как с няколко щриха да изгради образа на дадената историческа личност, да предаде духа на епохата и да разкрие черти в характера. И всичко това едновременно.

Стана ясно още, че в началото на 2020 година се предвижда да излезе и втората част от поредицата.

Срещата завърши с автографи и снимки за спомен.

Книгата „Великите европейци“ засега се разпространява лично от Пламен Асенов и FastPrintBooks.

Текст и снимки: Божидара АНГЕЛОВА

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини